مسئولان اداره اطلاعات و فرهنگ غور میگویند که بیش از سه صد بنای تاریخی در این ولایت به دلیل تدابیر ناکافی محافظتی در معرض تخریب قرار دارند. به گفته آنها، از ۳۴۹ بنای تاریخی غور، تنها ۱۶ بنای آن در وزارت اطلاعات و فرهنگ ثبت شده است.
برخی از این بناها مانند منار جام، از اهمیت تاریخی و توریستی بالایی برخوردار هستند. مقامهای محلی میگویند چند سال است که این موضوع را به وزارت اطلاعات و فرهنگ پیشنهاد کردهاند، اما پاسخی دریافت نهکردهاند.
از سوی دیگر صبح روز گذشته تیم فنی کارشناسان اداره عملیاتی ریاست جمهوری برای بررسی و رسیدگی به وضعیت منار جام به منطقه سفر کرده است.
چندی پیش محمداشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در تماس ویدیویی با شماری از مردم و فعالان مدنی غور وعده داد که تیمی را برای بررسی و رسیدگی به ساحات تاریخی و باستانی به ویژه منار جام به غور میفرستد.
صبح روز شنبه (۱۹ دلو) تیم پنجنفری اداره عملیاتی ریاست جمهوری برای بررسی و رسیدگی، به ساحه منار جام رفت. آنان هدف از سفر شان را بازسازی منار جام عنوان میکنند.
حجت الله مجددی مسئول مطبوعاتی اداره عملیاتی ریاست جمهوری به رادیو آزادی گفت که آنان این ساحه را در دو مرحله بررسی میکنند.
وی افزود: "تیم تخنیکی و آبداتی اداره عملیاتی ریاست جمهوری در هماهنگی با ریاست اطلاعات فرهنگ ولایت غور بخاطر نگرانی که مردم این ولایت داشتند که منار در حالت سقوط قرار دارد، تیم آمد سروی کردهایم به دو حالت، حالت اضطرار و حالت آبداتی. حالت اضطرار که جلو سیلاب را بگیریم و حالت آبداتی کمی وقت گیر است که با وزارت اطلاعات فرهنگ شریک خواهد شد."
از سوی دیگر، مسئولان ریاست اطلاعات فرهنگ ولایت غور میگویند که بارها این ساحه از سوی تیم تخنیکی بررسی شده، اما کار عملی برای آن صورت نهگرفته است.
نظرمحمد ثاقب سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ غور گفت که اکنون فصل کار بر این ساحه گذشته و این تیم نیز نمیتواند کار استحکام آنرا آغاز کند: "هیئت واحد عملیاتی ریاست جمهوری رفته تا بررسی کند که چه خطرات تهدید میکند منار را، این خطرات را ما هم بررسی میتوانیم و به جریان هستید ولایت غور ولایت سردسیر است و بارانهای شدید است و سیلابها تهدید است، اما این که وقت کار و فصل کار نیست آمدن اینها چه سود میتواند داشته باشد."
ثاقب میافزاید که بیش از ۳۰۰ بنای تاریخی دیگر نیز در این ولایت به دلیل تدابیر ناکافی محافظتی از سوی وزارت اطلاعات فرهنگ در معرض تخریب قرار دارند.
خواستیم دیدگاه وزارت اطلاعات فرهنگ را نیز داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
با این حال عبدالحی خطیبی سخنگو والی غور نیز این محلها را در معرض خطر میداند و میگوید: "آثار باستانی و ساحات باستانی ما در زمان جنگ و هم اکنون در حالت فرسایش و نابودی است. هیچ کس در رابطه با آن توجه نکرده. به جز از منار جام که تحت حمایت یونسکو قرار گرفته با آن هم سیلابها آن را به خطر مواجه میکند."
غور در قدیم پایتخت امپراتوری غوریها بود و محلهای تاریخی در آن زیاد است. اما از سالها پیش انتقادها در پیوند به عدم حفاظت از این محلها بالا گرفته است.