واشنگتن پست: ارزش دارد که چنین توافق صلح آزموده شود؟

روزنامه‌های چاپ جهان

  • واشنگتن پست

روزنامۀ واشنگتن پست به بررسی توافق میان امریکا و طالبان پرداخته است.

بارنت روبین، نویسندۀ شناخته شده و افغانستان‌شناس این مطلب را نوشته که در آغاز آن آمده است، ارزش دارد که چنین توافق صلح آزموده شود؟

به باور روبین، این توافق برای پایان یافتن جنگ ۴۰ ساله افغانستان، سرآغاز خواهد بود.

در ادامه آمده که توافق به خواست تمامی جناح‌های جنگ پاسخ می‌گوید، یعنی زمینۀ بیرون شدن نیروهای امریکایی فراهم خواهد شد و در بدل آن طالبان ضمانت می‌دهند که به تروریستان پناه ندهند.

انتظار می‌رود پس از امضای این توافق، طالبان با حکومت افغانستان روی میز مذاکره بنشینند و روی شرایط پایان دادن جنگ بحث کنند، آن‌هم در حالی که جنگ بر ضد تروریزم بین‌المللی ادامه یابد.

همچنان به دنبال امضای توافق‌نامه، ایالات متحده شمار نیروهایش در افغانستان را در جریان ۱۳۵ روز به ۸۶۰۰ تن کاهش خواهد داد.

در آخرین روزهای ریاست جمهوری بارک اوباما، ایالات متحده به همین حد نظامی در افغانستان داشت.

واشنگتن پُست همچنان می‌نویسد که حامیان حکومت افغانستان طوری پیش‌بینی می‌کنند که طالبان خواهان حکومت موقت خواهند شد تا زمینه برای آمدن تمامی گروه‌ها به میان آید و آتش‌بس هم به اجرا گذاشته شود.

موضع رسمی حکومت افغانستان همین است که هیچ‌گونه حکومت و اداره موقت را نمی‌پذیرد و تنها حکومتی برایش قابل پذیرش است که در نتیجۀ انتخابات به میان آمده باشد.

روزنامۀ واشنگتن پست نوشته که ادغام طالبان در صفوف نیروهای اردوی ملی افغانستان هم مورد بحث بوده تا آن‌ها بتوانند در مناطق مرزی افغانستان با پاکستان، مرکزهای تروریستان را از بین ببرند.

به باور نویسنده، این اقدام به همکاری پاکستان نیازمند است و گفت‌وگوها روی آن در سطح بالای نظامی آغاز شده‌است.

در مطلب واشنگتن پُست، به نظریه‌های شماری از مخالفان هم اشاره شده که استدلال می‌کنند، طالبان هیچ‌گاه توافق را عملی نمی‌کنند، زیرا آن‌ها خواهان احیای امارت اسلامی اند و آن‌سو پاکستان هم مرکزهای امن طالبان را هیچ‌گاه از بین نمی‌برد.

  • فارین پالیسی

نشریۀ فارین پالیسی با عنوان "نخستین مرحله به سوی توافق صلح افغانستان" مطلبی را نشر کرده‌است.

نشریه با این آغاز می‌کند که با توافق بر سر کاهش هفت روزۀ خشونت، ایالات متحده امریکا و طالبان، راه‌ها برای پایان دادن به‌جنگ در افغانستان را باز می‌کنند.

در ادامه آمده که اگر کاهش هفت روزۀ خشونت موفق شود، نخستین مرحله برای پایان دادن به جنگ ۱۸ سالۀ افغانستان خواهد بود، کشوری‌که در آن حدود ۱۳ هزار نظامی امریکایی مستقر اند.

نویسنده همچنان ارزیابی می‌کند که کاهش خشونت، تغییر در وضعیت پس از یک سال بحرانی در افغانستان خواهد بود.

نشریه به نقل از مقام‌های افغان هم نوشته که قرار است توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان در ۲۹ فبروری یعنی کمتر از دو هفتۀ دیگر امضاء شود.

به‌باور فارین پالیسی، این توافق برای امریکا، ۱۳۵ روز فرصت می‌دهد که جدول زمانی برای خروج نیروهایش از افغانستان را تعیین کند و سپس این نیروها در جریان سه تا پنج سال، افغانستان را ترک خواهند کرد.

مرحلۀ بعدی آغاز مذاکرات بین‌الافغانی خواهد بود که به نوشتۀ نشریۀ قرار است ماۀ آینده آغاز شود. انتظار می‌رود حکومت افغانستان، سیاسیون و طالبان در این گفت‌وگوها حضور یابند