ادعای کمک نظامی ایران با طالبان از سوی یک مقام امنیتی در ارزگان

یک مقام امنیتی ولایت ارزگان می‌گوید، در مورد اینکه ایران با طالبان کمک نظامی می‌کند، گزارش‌های دریافت کرده اند. به گفته وی ایران می‌خواهد توسط طالبان بر نیروهای امریکایی و متحدان آن فشار آورده، آن‌ها مجبور به ترک افغانستان بکند.

سردار محمد حیا سرپرست قوماندانی امنیۀ ولایت ارزگان در صحبت اختصاصی با رادیو آزادی گفت، ادارات استخباراتی افغان اطلاعاتی را بدست آورده اند که ایران در برخی مناطق افغانستان به جنگجویان طالب راکت‌های ضد طیاره داده است.

سردار محمد حیا بدون ارئه شواهد می‌گوید، این راکت‌ها به دسترس طالبان در ولایت فراه قرار داده شده است: "به تازگی ایران به طالبان راکت‌های ضد طیاره را داده است تا طیارات اردوی ملی را هدف قرار دهند. اطلاعات کشفی زیاد وجود دارد که ممالک همسایه آن‌ها (طالبان) را تمویل می‌کنند."

به گفته آقای حیا، طالبان تلاش می‌کنند، این راکت‌های ضد طیاره را از ولایت فراه به ارزگان آورده، طیارات نیروهای افغان را هدف قرار دهند. اما به گفته وی نیروهای افغان در برابر این اقدام آن‌ها آمادگی کامل دارند.

او همچنان گفته است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران منابع مالی را در اختیار طالبان قرار می‌دهد، تا آن‌ها تحت نام"جهاد" بر ضد نیروهای افغان، امریکایی و متحدان آن‌ها بجنگند.

از کشته شدن جنرال قاسم سلیمانی قوماندان نیروی قدس سپاه پاسدران انقلاب اسلامی ایران که به تاریخ سوم جنوری در نتیجه یک حمله هوایی نیروهای امریکایی در حومه میدان هوایی شهر بغداد در عراق صورت گرفت، تا اکنون بر اساس گزارش‌ها حداقل پنج طیارۀ نیروهای امنیتی افغان یا سقوط نموده و یا هم نشست اضطراری کرده‌اند.

آیا این رویدادها با ادعای کمک ایران با طالبان، ارتباط دارد؟

مقامات وزارت داخله و دفاع افغانستان در مورد گزارش‌های مبنی بر این‌که ایران در برخی مناطق افغانستان به طالبان راکت‌های ضد طیاره را داده، تا هنوز تبصره نکرده اند.

اما قاری یوسف احمدی که خود را سخنگوی طالبان می‌خواند به تازگی ادعا کرده که آن‌ها شماری از طیارات نیروهای افغان را با استفاده از امکانات نظامی خود این گروه، سقوط داده اند.

فواد امان معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان

فواد امان معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، با رد این ادعا به رادیو آزادی گفت: "حداقل در سالجاری در هیچ مورد، هیچ طیارۀ ما توسط طالبان سقوط داده نشده است. در دو مورد که طیارات سقوط کردند، یکی در بلخ و دیگری در فراه به دلیل عوارض تخنیکی بود، سه مورد دیگر به شمول رویداد دیروز طیارات نشست اضطراری کرده اند."

در یکی از این رویدادها در نتیجۀ سقوط هلیکوپتر نیروهای افغان در ولایت فراه دو پیلوت آن کشته شدند.

آیا روابط احتمالی ایران با طالبان پروسۀ صلح افغانستان را خدشه دار نمی‌سازد؟

مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا هفتم جنوری با ابراز اینکه روابط ایران با طالبان می‌تواند پروسۀ صلح افغانستان را خدشه دار سازد، در واشنگتن گفت: "بیشتر مردم در مورد شبکه های نیابتی ایران در دنیای عرب اطلاع دارند، اما رژیم ایران با گروه طالبان و شبکه های مرتبط با آن مانند شبکۀ حقانی، گروه توره بوره و ملا دادالله ارتباط دارد که می‌تواند به پروسۀ صلح افغانستان آسیب برساند."

حکمت الله اعظمی کارشناس امور امنیتی و تروریزم مستقر در کابل نیز با اشاره به نگرانی موجود در مورد مداخلۀ ایران در افغانستان به رادیو آزادی گفت: "ایران گروه‌های مانند طالبان، بطور خاص القاعده را تقویت خواهد کرد تا آن‌ها امریکایی‌ها و متحدان شان را در افغانستان هدف قرار دهند. چند ماه قبل گزارش‌های داشتیم که ایران میزائیل‌های را در اختیار القاعده قرار داده، تا پایگاه‌های امریکایی‌ها را در افغانستان هدف قرار دهند، فکر می‌کنم، اکنون این نگرانی افزایش یافته است."

تهران ارتباط و مساعدت با طالبان را رد کرده، اما رسماً گفته با این گروه تماس‌های داشته است.

تهران در ماه نومبر سال ۲۰۱۹ میلادی، میزبان یک هیئت ارشد طالبان به ریاست ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر طالبان در دوحۀ قطر، بود.