ایران در جمع کشورهای در جهان قرار دارد که بیشترین مبتلایان ویروس کرونا را در خود دارند.
برخی افغانهای مقیم در ایران نیز در جمع مبتلایان و جان باختگان قرار دارند.
سید حسین عالمی بلخی وزیر مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان روز یکشنبه (۲۵ حوت) در ولسی جرگه گفت که بر اساس اطلاعات این وزارت، تا حال ده شهروند افغانستان در ایران به اثر ابتلا به ویروس کرونا جان باختهاند.
او افزود: "در ایران آنچه که ما به دست آوردهایم، البته در آنجا به دست آوردن آمار مشکل است، چون شما میدانید کسانی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند، قرنطینه میکنند. کسانی که فوت میکنند، به صورت قرنطینه دفن میشوند. خیلیها خبررسانی نمیشوند. ما تا کنون کسانی را که تشخیص دادهایم حدود ده نفر از شهروندان افغانستان به اثر بیماری کرونا در ایران فوت کردهاند."
آقای بلخی گفت این که چه تعداد افغانها در ایران به کرونا مبتلا شدهاند، آماری در دست نیست.
او توضیح نداد که اجساد افغانهایی که جان باختهاند، در ایران چگونه و در کجا دفن شدهاند.
افغانهای مقیم ایران در چه وضعیتی قرار دارند؟
زهرا از شهروندان افغانستان با همسرش در تهران زندگی میکند. هر دو محصل هستند.
زهرا به رادیو آزادی گفت که او و همسرش مانند شهروندان ایران به شدت نگران ابتلا به بیماری ویروس کرونا هستند.
اما برای جلوگیری از مبتلا شدن به این ویروس زهرا و همسرش چه کردهاند؟
او گفت: "تقریباً دو هفته میشود که در خانه هستیم. بیرون نمیرویم. آنچه لازم داریم، از طریق اینترنت خریداری میکنیم. اگر گاهی اوقات ضرورتی باشد، فقط یک نفر ما بیرون میشود و آنچه رهنمودهای صحی است انجام میدهیم."
محمدرضا احمدی یکی دیگر از شهروندان افغانستان مقیم تهران پایتخت ایران است. او نگران برخورد شفاخانههای ایران با افغانهای مبتلا به کرونا است: "تنها چیزی که افغانها را نگران کرده این است که برخورد شفاخانههای ایران با افغانها است - با توجه به بعضی برخوردهای نامناسب ایران با افغانها در گذشته. در تهران اطلاع ندارم که چند نفر افغان به کرونا مبتلا شدهاند، اما با دوستان خود که در شهر قم در تماس هستم، در آنجا هفت نفر از افغانها تا حال جان خود را از دست دادهاند."
بر اساس آمار وزارت صحت ایران شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا در این کشور به ۱۳۹۳۸ تن رسیده است. از این میان ۷۲۴ تن جان باختهاند.
این ویروس که در اواخر ماه دسمبر در چین شیوع کرد تا حال در بیشتر کشورهای جهان به شمول ایتالیا، کوریای جنوبی، اروپا و امریکا در افغانستان نیز انتقال کرده است.
افغانستان تا حال ۱۶ مورد مثبت این ویروس را ثبت کرده که بیشتر افراد مبتلا در هرات در همسایگی ایران بودهاند.
توصیههای معمول صحی
شیوع ویروس کرونای جدید با نام «کووید-۱۹» از ماه دسمبر گذشته (نزدیک به سه ماه پیش) از شهر ووهان چین آغاز شد. برخی توصیهها برای پیشگیری از ابتلا به این وایروس:
دستهای خود را با آب پاک و مواد شوینده مانند صابون بشویید و بر دفعات شستن دستها بیفزایید.
در صورت در دسترس نبودن صابون، از مواد ضدعفونیکننده حاوی الکل استفاده کنید.
هنگام عطسه و سرفه حتماً دهان خود را بپوشانید؛ اگر دستمالی در دست ندارید، این کار را با حائل کردن بازو انجام دهید و نه کف دست که تماس بیشتری با محیط و دیگران دارد.
از نگهداشتن دستمالهای استفادهشده با خود، خودداری کنید و بلافاصله دور بیندازید.
از دست زدن به صورت خود، بهویژه دهان، بینی و چشم خودداری کنید.
از دست دادن و روبوسی بپرهیزید.
از حضور در اماکن عمومی و شلوغ، که احتمال شیوع ویروس در آنها وجود دارد، تا حد ممکن پرهیز کنید.