خانواده فرخنده میگوید که حکومت افغانستان تا هنوز نتوانسته عدالت را در پیوند به کشته شدن فرخنده تامین کند.
رویداد کشته شدن فرخنده بهدست دهها مرد خشمگین در زیارت "شاه دو شمشیره" در کابل وارد پنجمین سال شد.
مجیبالله ملکزاده برادر فرخنده در صحبت به رادیو آزادی میگوید که هنوز هم برخی "عاملین" این رویداد در بیرون از زندان بهسر میبرند.
او میگوید که علاوه بر آن، نظامیانی که در نجات فرخنده کوتاهی کرده بودند نیز مجازات نشده اند.
ملکزاده میگوید که آنها هنوز هم در انتظار تامین عدالت اند.
او میافزاید: "در قسمت اینکه عدالت تامین شده باشد، مانند آفتاب روشن است که عدالت تامین نشده است. مردم افغانستان شاهد هستند که جنایتی که علیه فرخنده شد این یک جنایت حقوق بشری است. حق فرخنده حق تمام زنان افغانستان است، تامین عدالت برای فرخنده تامین عدالت برای تمام زنان افغانستان خواهد بود."
ملک زاده همچنان میگوید، حکم محاکم در برابر برخی عاملین این رویداد نیز برای آنها قناعت بخش نیست.
فرخنده ملکزاده، پنج سال پیش در روز هجدهم ماه مارچ سال ۲۰۱۵، از سوی شماری از افراد خشمگین مورد لت و کوب قرار گرفت و سپس جسدش آتش زده شد.
او بیست و هفت عمر داشت و دانشآموخته علوم اسلامی بود.
اتهام بر او این بود که قرآن را آتش زده اما در نتیجه بررسیها ثابت کرد که او قرآنی را آتش نزده بود.
این رویداد با واکنشهای تند نهادهای ملی و بینالمللی روبرو شد، حتا اینکه شماری از عالمان دین نیز این حادثه را نکوهش کردند.
پیش از این حدود ۱۳ تن به جرم دست داشتن در کشتن فرخنده از سوی محاکم افغانستان زندانی شده بودند.
در آن زمان نهادهای مسئول گفته بودند که برخی افراد دیگر که در این رویداد دست داشتند زیر پیگرد قرار دارند. اما تا حال از بازداشت متهمین فراری خبری در دست نیست.
خواستیم دیدگاه تازه لوی سارنوالی افغانستان را داشته باشیم اما جمشید رسولی سخنگوی این نهاد به دلیل اینکه امروز پنجشنبه "در کابل رخصتی است" از اظهار نظر در مورد خودداری کرد.
لعلگل لعل رئیس سازمان حقوق بشر افغانستان هرچند میگوید که حکومت در قسمت مجازات تمام عاملین کشته شدن فرخنده عدالت را تامین نکرده اما میگوید که باید "عاملین" فراری این رویداد از سوی پولیس بازداشت شوند.
او میافزاید: "با وجودی که نهادهای جامعه مدنی و مدافع حقوق زنان دادخواهی کردند اما حکومت آنگونه که لازم بود صدای شان را نشنید، برخی عاملین این رویداد از قانون فرار کردند. دولت یا زیر مصلحت رفت یا هم از عاملین پشتیبانی کرد و عاملین اصلی بازداشت نشدند."
به تازگی دیدبان حقوق بشر میگوید، قتل فرخنده بازتاب دهندۀ وضعیت نگران کننده حقوق زنان افغان در اجتماع است.
هیدر بار معاون دیدبان حقوق بشر در امور زنان، به رادیو آزادی گفت که قتل فرخنده، آشکار ساخت که وضعیت زنان در افغانستان خیلی ضعیف است و حکومتها در اینکشور برای مصئونیت از حقوق آنها، اهمیت خیلی کم داده اند.