زندانیان پلچرخی: وضعیت ناگوار است سرنوشت پرونده‌های ما معلوم نیست

آرشیف، شماری از زندانیان در زندان زنانه شهر کابل

زندان پلچرخی، محیطی که کم و بیش ده هزار زندانی محکوم به جرایم گونه گون در آنجا پُشت میله‌های زندان هستند.

محیطی با اتاق‌های متروک و کوچک که بسر بردن در آن برای هر کسی قابل تحمل نیست.

ملیحه حسن کمیشنر پیشین کمیسیون مستقل انتخابات یکی از صدها زندانی زن در زندان پلچرخی کابل است.

بانو حسن می‌گوید این روزها که نگرانی‌ها از گسترش ویروس کرونا افغانستان را فراگرفته است، در این زندان اما هیچ‌گونه تدابیری روی دست گرفته نشده است.

او گفت: "من نیاز به درمان دارم و از بستر با شما صحبت می‌کنم، وضعیت زندان خیلی ناگوار است، خانم‌ها در دو هنگر فلزی نمناک مملو از حشرات یکجا در بند بسر می‌برند، وضعیت بودوباش غیر انسانی است، ده زن که زردی سیاه دارند و تشخیص شده اما اقدامی نشده است، پرونده من رنگ سیاسی گرفته است."

یکی دیگر از زندانیان زن به رادیو آزادی گفت که با گذشت یک هفته از فرمان رئیس جمهور در مورد رهایی حدود ده هزار زندانی هنوز از تطبیق این فرمان خبری نیست.

او افزود: "من بیمارم، دارو و غذا درست نیست، از فرمان رئیس جمهور یک هفته گذشته اما از تطبیق آن خبری نیست، با بیمارانی یکجا هستیم که بیماری‌های خطرناکی دارند."

زندان پلچرخی در کابل

زمان قید بسیاری از این زندانیان زن پایان یافته اما می‌گویند با آن‌هم سرنوشت پرونده آنان روشن نیست.

یکی از زندانیان که خواست نامش گرفته نشود به رادیو آزادی گفت: "من برائت نیز گرفته ام، وضعیت بلاک ما بسیار خراب است، زنان داعشی با خود بیماری‌های خطرناکی آورده اند و با ما یکجا هستند، در محیط اتاق ما از کیک گرفته تا دیگر حشرات وجود دارد."

از سوی دیگر نوارهای تصویری که از زندان پلچرخی در رسانه‌های اجتماعی پخش شده وضعیت نابسامان این زندان را از زبان چند تن از زندانیان مرد بیان می‌کنند‌.

این زندانیان ادعا می‌کنند که یکی از زندانیان در نتیجه بمیاری کرونا در میان آنان جان باخته و شماری هم مشکوک هستند.

این زندانیان ادعا می‌کنند در اتاقی که گنجایش ۲۰ زندانی را ندارد ۱۲۰ زندانی بسر می‌برند.

لوی سارنوالی در باره پرونده این زندانیان به ویژه ادعای کمیشنر پیشین کمیسیون انتخابات اظهار نظر نمی‌کند.

اما وحیدالله زاهد رئیس حقوق اداره امور زندان‌ها به رادیو آزادی گفت که برای رهایی این زندانیان کمیسیونی ایجاد شده که روی پرونده‌های زندانیان کار می‌کند و عدالت در این زمینه تأمین خواهد شد.

آقای زاهد گفت: "شمار زندانیان در زندان پلچرخی زیاد است کار ما دقت نیاز دارد، تدابیر جدید تنظیم امور زندان‌ها یکی عملی شدن فرامین است، ساختمان‌های جدید به زودی افتتاح می‌شوند که ۳۰۰۰ زندانی به آن‌ها انتقال خواهند شد، از سوی وزارت صحت زندان دواپاشی می‌شود. دید و بازدید خانواده‌ها بند شده است."

در حال حاضر ۳۵ هزار زندانی در زندان‌های کشور در بند بسر می‌برند که از این شمار تنها ده هزار آنان در زندان پلچرخی کابل زندانی هستند.

رئیس جمهور غنی هفته گذشته برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا فرمان رهایی ده هزار زندانی آسیب پذیر را صادر کرد، اما در این فرمان زندانیان جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی شامل نیستند.