۴۵۱۸ تن از زندان‌های افغانستان رها شدند

آرشیف، رهایی شماری از زندانیان از زندان پلچرخی

ویروس کرونا خواب دیرنه زندانیان، را که رهایی از بند بود هم تحقق بخشید.

۴۵۱۸ زندانی برای جلوگیری از گسترش این ویروس مرگ‌بار به زندان‌ها به فرمان رئیس جمهور غنی از بند رها شده‌اند. فرمانی که ۲۰ روز پیش صادر شد و بربنیاد آن ۱۰ هزار زندانی باید از زندان‌های کشور رها شوند.

اما شماری از زندانیان به رادیو آزادی می‌گویند که در تطبیق این فرمان و رهایی زندانیان شفافیت وجود ندارد.

این زندانیان ادعا می‌کنند که برای جلوگیری از پخش و گسترش ویروس کرونا در زندان‌ها هیچ‌گونه تدابیر گرفته نشده‌است.

کمین یکی از زندانیان زندان ویژه مربوط نهادهای مبارزه با مواد مخدر به رادیو آزادی گفت که شماری از زندانیان به علت نبود تدابیر برای جلوگیری از ویروس کرونا و نقض فرمان رئیس جمهور اعتصاب غذایی کرده‌اند.

وی گفت: "نام من کمین است یک زندانی در زندان ویژه مواد مخدر، در فرمان رئیس جمهور گفته شده بود که فاصله دو متری میان زندانیان وجود داشته باشد، اما تقریباً در یک متری از هم‌دیگر دو زندانی خواب می‌کنند و در یک اتاق ۴۰ زندانی به سر می‌برند. تشناب‌ها نیز در داخل اتاق‌ها هستند و بسیار زیاد مکروبی اند. دو روز می‌شود این‌جا اعتصاب آغاز شده‌است که ۱۸ تن در آن شامل هستند و نزدیک به ۴۰۰ تن دهن خود را دوخته‌اند."

یکی دیگر از زندانیان که نمی‌خواهد نامی از او گرفته شود می‌گوید که تا کنون تدابیر وقایوی برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در زندان پلچرخی گرفته نشده‌است و ۴۰ تن از زندانیان تا کنون در این زندان قرنطینه شده‌اند.

او گفت: "دیروز در اینجا ۴۰ تن قرنطینه شده بودند، باز به وزیر صحت زنگ زدند حال معلومات نداریم زیرا آن طرف کسی را نمی‌مانند که دیده شود، آن‌ها را برده‌اند و یا نه، این‌جا قرنطینه بودند. این‌جا وضعیت زندان قسمی است که اگر این ویروس در دیگران بروز کند، فاجعه انسانی به میان خواهد آمد."

آزمایش زندانیان هرات قبل از رهایی از زندان به اساس فرمان رئیس جمهور غنی

محمد اشرف غنی برای جلوگیری از گسترس ویروس کرونا فرمانی صادر کرد که بربنیاد آن ۱۰ هزار تن از زندانیان که مبتلا به بیماری صعب‌العلاج باشند و یا عمرشان بیشتر از ۵۵ سال است باید رها شوند.

اما زندانیانی که به ارتکاب جرایم امنیت داخلی و خارجی محکوم شده‌اند شامل این فرمان نمی‌شوند.

اداره تنظیم امور زندان‌ها می‌گوید، زندانیانی که تازه از بند رها شده‌اند شامل ۳۲۷۷ مرد و ۱۱۰ زن هستند.

۱۶۶ کودک و شماری از زندانیان متفرقه نیز شامل رها شدگان هستند.

وحیدالله زاهد سخنگوی اداره تنظیم امور زندان‌ها، ادعای زندانیان در پلچرخی و زندان ویژه مواد مخدر را رد می‌کند که گفته‌اند تدابیری برای جلوگیری از پخش و گسترش ویروس کرونا در این زندان‌ها وجود ندارد.

به گفته او، برای زندانیان خدمات ویژه صحی وجود دارد و بربنیاد فرمان رئیس جمهور و فیصله نهادهای عدلی و قضایی هر زندانی که از بند رها می‌شود، سی هزار افغانی برای کفالت بالمال می‌دهند.

زندان پلچرخی افغانستان در حال آزمایش زندانیان و دواپاشی زندان

آقای زاهد در این باره بیشتر به رادیو آزادی گفت: "یکی از تدابیر تطبیق فرمان است، ملاقات خانواده‌های شان نیز متوقف شده‌است. همکاران و نیروهای امنیتی ما که داخل می‌روند از سوی همکاران صحی ما مورد آزمایش قرار می‌گیرند، زندان دواپاشی می‌شود، کارمندان صحی ما آنجا موظف شده‌اند و کارها ادامه دارد. پولی که ۳۰ هزار افغانی است و از آنان گرفته می‌شود پول کفالت بالمال است که بر اساس فیصله نهادهای عدلی و قضایی صورت گرفته است."

در فرمان رئیس جمهور برای کاهش زندانیان گفته شده که از بهر جلوگیری از گسترش ویروس کرونا این فرمان باید در ۱۰ روز عملی شود.

سازمان عفو بین‌الملل هفته گذشته از حکومت افغانستان خواسته بود که فرمان رهایی زندانیان این کشور را بی درنگ عملی کند و به زندانیان زن در این زندان‌ها توجه ویژه کند.