یک میلیارد و هشتصد میلیون مسلمان جهان برای آغاز ماه مبارک رمضان آماده میشوند.
افزایش سریع شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان، این ترس را به وجود آورده که شاید این ویروس در کشورهای که از لحاظ سیستم مراقبت صحی آماده نیستند، قربانیهای زیاد بگیرد.
بیش از ۲ میلیون و ششصد هزار تن در سرتاسر جهان به این ویروس مبتلا شده اند و اضافه از ۱۸۳ هزار تن هم جان باخته اند.
در شماری از کشورهای مسلمان، مردم در قرنطینه بهسر میبرند، بر گشتوگذار و ادای دستهجمعی نماز ممنوعیت وضع شده و مسجدها هم بسته اند.
در جاهای دیگر، دهها میلیون نفر مسافرت خواهند کرد و گردهم خواهند آمد، چیزی که نگرانیهای را در مورد احتمال ایجاد موج تازۀ ابتلای تعداد زیاد افراد به ویروس به وجود آورده.
محدودیتهای که بهخاطر پیشگیری از گسترش ویروس کرونا وضع شده، سبب خواهد شد تا در بسیاری از کشورهای مسلمان، از پررنگ بودن مراسم مرتبط به رمضان کاسته شود.
در ایران، یکی از کشورهای به شدت آسیب دیده در نتیجۀ شیوع ویروس کرونا، مقامها دروازههای مسجدها و زیارتها را بسته اند، زیرا باور بر این است که باز بودن این مکانها در نخست به گسترش این ویروس کمک کرده.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفته است، شماری از مکانها ممکن در چهارم ماه می باز شوند.
اما آیتالله علی خامنه ای، رهبر ارشد ایران پیشاپیش گفته که گردهماییهای بزرگ در جریان رمضان شاید ممنوع شوند.
در کشورهای مانند ترکیه، مصر و عربستان سعودی، مسجدها بسته اند و روحانیهای برجسته از مردم خواسته اند در خانه نماز ادا کنند.
شماری از علمای دینی در افغانستان نیز حرف مشابه به این را گفته اند.
در عربستان سعودی، مقامها سفرهای مذهبی به مکه و مدینه، مقدسترین مکانها در اسلام را به تعلیق در آورده اند.
بسیاری از مسجدها در عربستان سعودی نیز بسته اند و روحانیهای ارشد این کشور از مردم خواسته اند که برای نجات دیگران و نزدیک شدن بیشتر به خداوند، در جریان ماه رمضان در خانههای خود نماز ادا کنند.
علمای دینی در امارات متحدۀ عرب با صدور یک فتوا گفته اند که نماز شام بهگونۀ انفرادی در برون از مساجد ادا شده میتواند.
در همین حال، لبنان، عراق، سوریه و مصر محدودیت بر گشتوگذار را اندکی کاهش داده اند تا مردم فرصت یابند در مراسم افطار اشتراک کنند، اما زیارتها و مسجدها هم چنان بسته خواهند بود.
در آسیا، جایی که حدود نیم مسلمانان جهان در آن زندگی میکنند، روحانیهای شماری از کشورها از مردم خواسته اند به مساجد بروند.
در پاکستان، بر خلاف توصیۀ داکتران، محدودیتها بر گردهماییها در مسجدها بر طرف شده، اقدامی که نگرانیهای را در بارۀ احتمال ثبت شدن موارد مثبت بیشمار ویروس کرونا در این کشور با حدود ۲۲۰ میلیون جمعیت بهوجود آورده.
در بنگلهدیش، علمای دینی از حکومت خواسته اند به میلیونها مسلمان اجازۀ ادای نماز در مسجدها را بدهد.
در اندونیزیا، پر جمعیتترین کشور مسلمان جهان، مقامهای حکومت ممنوعیت بر مسافرت دستهجمعی را وضع کرده اند.
اندونیزیاییها نیز در پایان رمضان به زادگاهها و روستاهایشان سفر میکنند تا از عید تجلیل کنند.
شورای علمای اندونیزیا، گفته است، مسافرت در جریان همهگیری ویروس کرونا گناه خواهد بود.