کمیسیون بینالمللی آزادیهای مذهبی امریکا در گزارش سالانهاش گفته که بیثباتی سیاسی و جنگ داخلی در سال ۲۰۱۹، آزادیهای مذهبی را در افغانستان زیانمند ساخته است.
تونی پرکنس رئیس این کمیسیون روز سهشنبه بیست و هشتم اپریل در یک کنفرانس ویدیویی گفت که گزارش سالانه آنها پس از تحقیق و بررسیهای گسترده تکمیل شده است.
او گفت: "بنیاد یافتهها و پیشنهادهای ما، اطلاعات داخلی، سفرها به منظور حقیقت یابی، تحقیق، بحث با مقامهای حکومتی و دیدار با فعالان حقوق بشری و رهبران مذهبی از هر کشور است."
در افغانستان، چالشهای امنیتی، علت اصلی جلوگیری از آزادیهای مذهبی عنوان شده است.
در حالی که گفتوگوها میان ایالات متحده امریکا و طالبان در جریان سال گذشته هم ادامه داشت، باز هم حملات از جانب گروههای طالبان و داعش، ثبات افغانستان را تهدید کرد و به صورت خاص، شیعیان را با خطر روبرو ساخت.
در گزارش کمیسیون بینالمللی آزادیهای مذهبی امریکا آمده که حملات در برابر شیعیان در سالهای اخیر افزایش یافته و رهبران، خانه ها، مراسم و تکیه خانههای آنها در این حملات هدف قرار گرفته اند.
در ادامۀ گزارش آمده که چنین حملات در سال ۲۰۱۹ میلادی هم در افغانستان رخ دادند.
همچنان از افزایش حملات تروریستی بر اقلیتهای مذهبی در افغانستان و جهان، نگرانیهای این کمیسیون برجسته ساخته شده است.
دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در ماۀ اکتوبر سال ۲۰۱۹ گزارش داد که در این سال در مقایسه با سال پیشتر از آن، بیش از هشت هزار و دو صد غیرنظامی از سوی گروههای غیر حکومتی کشته شده اند.
به باور کمیسیون بینالمللی آزادیهای مذهبی امریکا، تروریستان در جریان پارسال، حملات شانرا در افغانستان شدیدتر ساختند زیرا آنها مخالف گفتوگوهای صلح میان ایالات متحده و طالبان بودند.
این کمیسیون به انتخابات ریاست جمهوری پارسال هم اشاره میکند و میگوید که با انتخابات، به اختلافها در جامعه افغانستان نیز دامن زده شد.
در ادامۀ گزارش آمده است، افغانستان در سالهای گذشته تلاش کرده جلو نابرابری در مقابل اقلیتهای مذهبی را بگیرد.
با سقوط رژیم طالبان، موضع شیعیان در میدانهای سیاسی و اجتماعی خیلی قدرتمند شده و آنها در کرسیهای مهم حکومتی کار میکنند، در رسانهها فعال اند و در کار و بارهای شخصی هم نقش گسترده دارند.
در افغانستان هندوها و سیکهـها در سال ۲۰۱۶ در پارلمان این کشور عضویت حاصل کردند و شماری از آنها در مقامهای حکومتی هم گماشته شدند.
در سال ۲۰۱۹ میلادی، حکومت هند برای آن عده از هندوها و سیکهـها که افغان تبار هستند و در هند بسر میبرند، امتیاز داد تا بدون ویزه به افغانستان سفر کنند.
در رژیم طالبان اقلیتهای مذهبی عبادتهای شانرا به صورت علنی ادا کرده نمیتوانستند و تحت شرایط دشوار قرار داشتند.
در گزارش کمیسیون بینالمللی آزادیهای مذهبی امریکا آمده که حکومت افغانستان برخی اقدامها را برای اقلیتهای مذهبی به اجرا گذاشت، از جمله، تدابیر امنیتی را در مناطق شیعه نشین شدیدتر ساخت و برای شیعیان اجازه داد تا در مراسم عاشورا، تحت فرماندهی پولیس جهت برقراری امنیت مردمشان همکاری کنند.
در نتیجه به گفته گزارش حملات بر مراسم شیعیان کمتر شد اما این کافی نیست.
کمیسیون بینالمللی آزادیهای مذهبی امریکا میگوید، از اینکه حکومت افغانستان بر تمامی مناطق کنترول ندارد، ظرفیت نیروهای امنیتی ضعیف است و فساد اداری وجود دارد، تلاشهای حکومت برای تامین حقوق اقلیتهای مذهبی در کُل زیانمند شده است.