اضرار کووید۱۹به سکتور زراعت هرات و اقدامات برای مدیریت محصولات زراعتی

پروژه مدیریت محصولات صادراتی زراعتی در دوره ویروس کرونا به ارزش حدود ۵۲۰ میلیون افغانی در ولایت هرات آغاز شده است

پروژه مدیریت محصولات صادراتی زراعتی در دوره ویروس کرونا به ارزش حدود ۵۲۰ میلیون افغانی در ولایت هرات آغاز شده است. سید وحید قتالی والی هرات می‌گوید که حکومت افغانستان برای کاهش ضرر هنگفت دهقانان و باغداران در زمان ویروس کرونا تلاش می‌کند.

شیوع ویروس کرونا در هرات تاثیر منفی بر صادرات محصولات زراعتی گذاشته است. طی دو ماه اخیر صادرات اندک این محصولات به دلیل مسدود بودن مرزها صورت گرفته است.

اما حکومت افغانستان با افتتاح پروژه مدیریت محصولات صادراتی زراعتی برای کاهش ضرر دهقانان و باغداران در هرات کارش را آغاز کرده است.

عبدالصبور رحمانی، رئیس زراعت هرات می‌گوید که از طریق این پروژه طی دو ماه آینده در حدود ۵۲۰ میلیون افغانی هزینه خواهد شد.

او گفت: "قرار است که در ولایت هرات یک هزار باب کشمش خانه، دو صد باب ذخیره پیاز و صد پایه ماشین‌های خشک‌کن طی دو ماه تطبیق شود، ارزش مجموعی آن حدود ۵۲۰ میلیون افغانی است و تطبیق این برنامه‌ها ۹۱ روز کار ایجاد می‌کند و برای ۱۲۰۰ فارغان رشته‌های زراعت، انجنیری و اقتصاد کار دو ماهه مسلکی ایجاد می‌کند."

یک قسمت زیادی از باشندگان ولسوالی‌های هرات در بخش زراعت اشتغال دارند. اما دهقانان و باغداران نتوانسته‌اند که در دوران شیوع ویروس کرونا، محصولات زراعتی‌شان را در بازار محلی و خارجی به فروش برسانند.

غلام حضرت، نور احمد و عبدالقیوم، سه تن از باغداران هرات از حکومت خواستار حمایت شده اند: "از وقتی که ویروس کرونا به کشور ما آمده ما نه آب داری توانستیم و نه توانستیم کودی از بازارها بخریم و آنجا ببریم و رسیدگی کنیم، کشت و کار ما خیلی امسال ضعیف است."

"صد خروار کشمش داشتیم، ۵۰ خروار آنرا صادر کردیم و ۵۰ خروار کشمش ما در داخل خاک افغانستان مانده. خسارات هنگفت به ما به بار می آید."

"یک سردخانه بسازند که همین انگور ما ضایع نشود و باز به فروش برسد."

مقام‌های محلی هرات اطمینان می‌دهند که در دوران ویروس کرونا نیز حکومت افغانستان توجه ویژه به رشد زراعت دارد. سید وحید قتالی والی هرات می‌گوید که روی برداشت، پروسس، بسته بندی و صادرات محصولات زراعتی باید بیشتر کار شود.

سید وحید قتالی والی هرات

او گفت: "تقویم محصولات زراعتی شما امروز سر میز ارگ گذاشته شده که چه وقت کدام محصول به دست می‌آید و برای هر کدام‌شان ما چه قسم برنامه ریزی کنیم، یک این‌ها ضایع نشود، قیمتش در بازار کنترل شود، به وقت به مارکت برسد پروسس شود، حفظ شود و صادر شود."

هرات مرکز شیوع ویروس کرونا در سطح افغانستان است. عملی شدن طرح قیود روزگردی طی دو ماه اخیر اقتصاد هرات را از چرخش انداخته است. اما دهقانان و باغداران هرات نگران هستند که تداوم بحران ناشی از ویروس کرونا، باعث زیان‌های هنگفت برای‌شان خواهد شد. آنان از حکومت می‌خواهند که سردخانه و زمینه صادرات به کشورهای خارجی را فراهم سازد.