زلمی خلیل‌زاد خواستار رهایی قراردادی امریکایی از طالبان شد

زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان دیروز (پنج‌شنبه، ۷ می) گفت که خواستار رهایی یک شهروند امریکایی شده است.

زلمی خلیل‌زاد در حساب رسمی توییترش گفته که در جریان دیدار دیشب، به رهبران طالبان در دوحه پایتخت قطر گفته که مارک فریریچ قراردادی امریکایی آزاد شود.

به اساس گزارش‌ها، اظهارات تازۀ خلیل‌زاد نخستین واکنش رسمی ادارۀ رئیس جمهور دونالد ترمپ در بارۀ گرفتاری قراردادی امریکایی است.

مقام‌های ایالات متحده، به این باور اند که فریریچ ۵۷ ساله را شبکۀ حقانی دستگیر کرده است.

شبکۀ حقانی متحد طالبان است. ادارۀ بارک اوباما رئیس جمهوری پیشین امریکا شبکۀ حقانی را در سال ۲۰۱۲ در فهرست سازمان‌های خارجی تروریستی درج کرد.

در بارۀ چگونگی ربودن و بازداشت این پیمانکار امریکایی معلومات اندک در دسترس است، اما مقام‌های ایالات متحده معتقد اند که او برای مدتی در ولایت خوست افغانستان در سرحد با پاکستان اسیر بوده است.

شارلین کاکورا خواهر این شهروند امریکایی در اعلامیۀ که هفته قبل به دسترس خبرگزاری اسوشیدپرس قرار داده، گفته که طالبان برادرش را در ماه جنوری اختطاف کردند. موافقتنامه امریکا با طالبان در ماه فبروری امضاء شد.

اما به گفته او رهایی برادرش بخشی از توافق نبود.

خانم کاکورا در این بیانیه افزوده: "حالا که ما مبادلۀ هزاران زندانی میان طالبان و حکومت افغانستان را تنظیم می‌کنیم، پس چرا یک گروگان امریکایی در میان آن‌ها نباشد؟"

زلمی خلیل‌زاد یکی از طراحان اصلی توافق‌نامه میان امریکا و طالبان، برای پایان جنگ بیش از ۱۸ ساله ایالات متحده در افغانستان است.

عبدالغنی برادر رئیس دفتر طالبان در قطر

او گفته، با عبدالغنی برادر رئیس دفتر طالبان در قطر و هئیتش ملاقات طولانی داشته است.

خلیل‌زاد در ادامه، در تویت دیگری نوشته که آن‌ها در مورد پیشرفت سلسله از مسایل بحث کردند. مانند: "کاهش خشونت، آتش‌بس بشردوستانه طبق خواست جامعه بین‌المللی تا امکان همکاری بهتر در زمینه مدیریت ویروس همه‌گیر کرونا در افغانستان فراهم شود."

او در تویت دیگر گفته که تسریع رهایی زندانیان از هر دو طرف حکومت و طالبان گامی اند که می‌تواند به آزادی مصون مارک فریرچ، کسب حمایت منطقه و بین‌المللی از پروسه صلح و حرکت برای آغاز گفت‌وگو بین افغانان، منجر شود.

این دومین سفر زلمی خلیل‌زاد به دوحه قطر در جریان همه‌گیری ویروس کرونا به هدف تسریع تطبیق موافقتنامه صلح میان امریکا و طالبان است.

این موافقنامه به هدف پایان جنگ در افغانستان در ۲۹ ماه فبروری امضا شد.

خلیل‌زاد در پیام خود گفته، او بعد از دیدار از هند و پاکستان بار دیگر با مذاکره کنندگان طالبان گفت‌وگو خواهد کرد.

با وصف تلاش‌ها برای ختم جنگ، هنوز از میزان خشونت‌ها در افغانستان به گونه چشم‌گیر کاسته نشده است. مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده به تازگی گفت که طالبان نیروهای بین‌المللی را هدف قرار داده اند اما او افزود که این گروه به تعهد خود مبنی بر کاهش خشونت پایبند نبوده است.