وزارت خارجۀ افغانستان میگوید که گروه تحقیقاتی افغانستان و ایران تحقیقاتشان در بارۀ کشتهشدن مسافران افغان در مرز ایران را آغاز کرده اند.
وزارت خارجۀ افغانستان هیئت تحقیقاتی افغانستان و ایران تحقیقاتشانرا در بارۀ کشتهشدن مسافران افغانستان در مرز ایران آغاز کرده است.
این وزارت با نشر اعلامیهای گفته است که هیئت مشترک هر دو کشور کارشان را بهمنظور جمعآوری اسناد و شواهد در محل رویداد آغاز کرده اند که جزئیات تحقیقات به حکومتهای هر دو کشور شریک ساخته میشود و بر اساس آن اقدام صورت خواهد گرفت.
حمید طهماسی، سرمفتش سرقومندانی اعلی نیروهای مسلح افغانستان که از سوی رئیس جمهور غنی بهعنوان رئیس هیئت حقیقتیاب این رویداد گماشته شده، به رادیوی آزادی میگوید که مذاکرات نخستین آغاز شده و آنان اسناد دست داشته شان را به تیم ایرانی خواهند سپرد.
آقای طهماسی گفت: "مذاکرات اولیه آغاز شده، امیدوار هستیم که برای تحقق عدالت و معلوم کردن چگونگی رویداد هر دو طرف به گونۀ درست تحقیق کنیم. ما به اندازۀ کافی در بارۀ این رویداد اسناد و شواهد داریم و آن را به هیئت ایرانی هم میسپاریم."
آقای طهماسی میگوید، با توجه به اسناد و شواهد دستداشتۀ آنان، انتظار بر این است که ایران بهگونۀ دقیق و عادلانه این رویداد را با آنان بررسی کند.
با آن که ایران در روزهای نخست دست داشتن مرزبانان ایرانی در این رویداد رد کرده بود، اما گفته است که بنابر خواست افغانستان در روند بررسی همکاری میکند.
این در حالیست که به تاریخ دوازدهم ماه ثور در مرز میان ایران و افغانستان در ولسوالی گلران هرات در منطقۀ دهنۀ ذولفقار مرزبانان ایرانی دهها افغان را که میخواستند به ایران بروند، مجبور ساختند تا خودشان را به دریای هریرود بیاندازند.
بر اساس معلومات وزارت خارجۀ افغانستان و بر اساس تحقیقات هیئت افغانستان، از میان نزدیک به ۵۰ شهروند افغانستان که قصد رفتن به ایران را داشتند و مجبور ساخته شدند که خودشان را به دریا بیاندازند، ۱۵ تن شان نجات یافتند، جسد ۱۰ تن شان پیدا شده و ۱۷تن دیگرشان لادرک هستند.
این رویداد با واکنشهای داخلی و بیرونی زیادی را روبهرو شد.
لعل گل لعل، رئیس سازمان حقوق افغانستان به رادیوی آزادی میگوید که ایران با انجام این کار تمام اصول و قوانی جهانی و بشری را زیر پای کرده و حکومت افغانستان باید تمام اسناد و شواهد دستداشتهاش را به محکمۀ بینالمللی بسپارد.
آقای لعل افزود: "آنان(ایران) تمام قوانین جهان، کنوانسیون مهاجرت و دیگر کنوانسیونها اصول بشری را زیر پای کرده است. اکنون حکومت افغانستان باید تمام اسناد و شواهدی را که در جریان تحقیقاتش بدست آورده، باید به محکمۀ بینالمللی بسپارد و به سازمان ملل متحد مراجعه کند، چون این نخستین رویداد دلخراش نیست که از سوی ایران انجام شده و پیش از این هم این گونه برخوردها با افغانان کرده است."
آقای لعل گل میگوید، دیپلوماتهای افغانستان باید این موضوع را از راه گفتوگو و سیاست با ایران حل کند تا در آینده از تکران این گونه رویدادها جلوگیری شود.