انتقاد شماری کشورها از 'لغو معافیت تحریم‌های هسته‌ای ایران'

مایک پامپیو گفته است ایران بارها از تعهداتش در زمینۀ برنامۀ هسته‌ای تخطی کرده است.

کشورهای بریتانیا، جرمنی و فرانسه از تصمیم ایالات متحدۀ امریکا در مورد لغو معافیت داده شده از تحریم‌ها به همکاری با برنامه هسته‌ای ایران انتقاد كرده، آن را یک اقدام قابل تاسف خوانده اند.

مایک پامپیو وزیر خارجه امریكا پنج‌شنبه گذشته گفت: "آنها هیچ‌توجیه برای تمدید مصئونیت از تحریم‌ها به همکاری با برنامه هسته‌ای ملکی ایران ندارند.

به گفتۀ آقای پامپیو ایران بارها از تعهداتش در زمینۀ برنامۀ هسته‌ای تخطی کرده است.

اما بریتانیا، جرمنی و فرانسه به تاریخ ۳۰ ماه می در یک اعلامیۀ مشترک گفته اند، آنها از تصمیم ایالات متحدۀ امریکا در مورد لغو معافیت به ایران که بخشی اساسی توافقنامه هسته‌ای بین‌المللی است، متاسف اند.

ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی توافقنامۀ هسته‌ای را با شش کشور قدرتمند جهان امضا کرد. در این توافقنامه به شرکت‌های روسی، چینایی و اروپایی اجازه داده شده که با برنامه هسته‌ای ملکی ایران همکاری کنند.

در سال ۲۰۱۸ میلادی امریکا این توافقنامۀ با ایران "ناقص" را خوانده و از آن بیرون شد، سپس تحریم‌هایی دوباره را بر ایران وضع کرد.

مایك پامپیو وزیر امور خارجۀ امریكا، هفته گذشته در یک اعلامیه گفت، مصئونیت داده شده به ایران را لغو کرده است.

د امریکا د بهرنیو چارو وزیر مایک پومپیو

این حرکت به معنی آن‌ست که تامین مواد سوخت برای ریکتور آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران و خارج ساختن زباله‌های هسته‌ای از ایران، پایان می‌یابد.

بریتانیا، جرمنی و فرانسه در اعلامیۀ مشترک گفته اند، این پروژه‌ها به حمایت از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و به هدف جلوگیری از توسعۀ سلاح‌های هسته ای پیش برده می‌شود.

حکومت روسیه نیز از اقدام اخیر امریکا انتقاد نموده، ادعا کرده است که سیاست خارجی امریکا در مسیر غیرمنتظره و خطرناک پیش می‌رود.

عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران، این تصمیم امریکا را تخطی آشکار از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، خوانده است.

ایالات متحدۀ امریکا به كارشناسان بین‌المللی ۹۰ روز وقت داده است تا به‌طور مصئون در نیروگاه هسته‌ای بوشهر در ایران كار كنند.

مخالفان ایران در کانگرس ایالات متحده و ادارۀ دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا به این باورند که مصئونیت داده شده به ایران یک فرصت دستیابی به تکنولوژی است که از آن می‌تواند در ساختن اسلحۀ هسته‌ای استفاده شود.