علم ایزدیار: عاملان قتل اعضای جنبش رستاخیز تغییر باید اعدام شوند

محمد علم ایزدیار معاون نخست مشرانوجرگه افغانستان

محمدعلم ایزدیار معاون نخست مشرانو جرگه خواستار اعدام عاملان قتل پسرش سالم ایزدیار است.

آقای ایزدیار در سومین سالیاد کشته شدن سالم ایزدیار در کابل گفت تاکنون عاملان قتل پسرش و همراهان او بازداشت نشده اند.

شماری امروز دوشنبه (۱۲ جوزا) در چهارراهی زنبق شهرکابل گرد آمدند تا در سومین سالیاد کسانی که در یک راه‌پیمایی در کابل سه سال پیش کشته شدند، دادخواهی کنند.

اشتراک کننده های گردهمایی خواهان مجازات عاملان قتل سالم ایزدیار و کشته شدگان راه‌پیمایی جنبش رستاخیز تغییر شدند، جنبشی که به دنبال حمله‌های مرگبار در کابل شکل گرفت و دست به اعتراضات در برابر حکومت زد.

اشتراک کننده های گردهمایی در کابل

آنان می‌گویند با گذشت ۳ سال هنوز هم عاملان این رویداد بازداشت نشده‌اند.

از این میان محمدعلم ایزدیار معاون نخست مشرانو جرگه که پسرش سالم ایزدیار را در آن رویداد از دست داد، نهادهای عدلی و قضایی را به بی‌پروایی در بررسی این رویداد متهم می‌کند.

لوی سارنوالی در زمانی ‌که وظایف جنرال حسن شاه فروغ قوماندان امنیه وقت کابل و جنرال گل‌نبی احمدزی قوماندان گارنیزیون وقت را به تعلیق درآورد و با وجود ادعای مستقیم و نوار صوتی مکالمه که نشان دهنده حکم آتش به روی جوانان عدالت‌خواه است هیچ گاهی اقدام به توقیف و زندانی کردن آنان نکرد.

او می‌گوید با آن که در آن زمان پرونده‌های ۱۸ تن به شمول ۱۰ تن از فرماندهان و افسران پولیس به محکمه فرستاده شدند و حکم احضار آنان صادر شد اما لوی سارنوالی موفق به احضار آنان نشد.

به ادعای او از ۱۰ تنی که عاملان قتل هستند، تنها چهار تن آنان میرویس تره‌کی؛ فرمانده سید احمد علی‌زاده؛ فرمانده محمد صابر آرین و فرمانده محمد صادق مرادی در نشست محکمه حاضر شدند.

آقای ایزدیار می‌گوید با آن که سندها و شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد مسئولان امنیتی موظف در ساحه به دستور مقام‌های امنیتی به روی جنبش رستاخیز تغییر آتش گشوده اند و آنان را به گلوله بستند، با آن هم به این پرونده تا کنون رسیدگی نشده‌است.

اعتراض کنندگان این گردهمایی خواستار اعدام حسن شاه فروغ فرمانده پیشین پولیس کابل و گل‌نبی احمدزی فرمانده پیشین گارنیزیون کابل و در بند انداختن عاملان دیگر این رویداد هستند.

عبدالله عبدالله حین سخنرانی در گردهمایی عدالت‌خواهی برای قربانیان جنبش رستاخیز تغییر در کابل

از سوی دیگر عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی از این دادخواهی پشتیبانی کرد.

آقای عبدالله در این گردهمایی گفت: "حادثه هولناک بود هر چند در حکومت در این راستا مسئولیت مستقیم ندارم با آن هم منحیث شهروند چیزی که به تطبیق عدالت ارتباط داشته باشد خود را مسئول می‌دانیم."

در همین حال لوی سارنوالی می‌گوید برررسی‌ها در این باره از سوی آنان پایان یافته‌اند.

جمشید رسولی سخنگوی لوی سارنوالی روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت: "تحقیقات از سوی لوی سارنوالی افغانستان به گونه بی‌طرفانه؛ عادلانه و مستقلانه قبلاً تکمیل شده و به هدف فیصله قانونی و شرعی محول محکمه مربوطه است و دوسیه فعلاً نیز در محاکم افغانستان تحت بررسی قرار دارد."

رادیو آزادی در بارۀ چگونگی بررسی پرونده‌های عاملان این رویداد با ستره محکمه هم صحبت کرد اما آنان به آنچه لوی سارنوالی گفته است اکتفا کردند.

۳ سال پیش در همین روز ۱۲ جوزای سال ۱۳۹۶ شماری از اعتراض کنندگان در واکنش به انفجار یک تانکر مملو از مواد انفجاری در برابر سفارت جرمنی در کابل دست به اعتراض زدند.

آنان در این اعتراضات خواستار کناره‌گیری شماری از مقام‌های حکومتی به شمول محمدحنیف اتمر مشاور شورای امنیت ریاست جمهوری وقت شدند.

این تظاهرات هنگامی به خشونت گرایید و با گلوله نیروهای امنیتی مهار شد که تظاهر کنندگان می‌خواستند به دروازه‌های ارگ و سپیدار هجوم ببرند.

هر چند در آن زمان گزارش شد که در این رویداد هفت تن کشته شدند اما حالا محمدعلم ایزدیار معاون نخست مشرانو جرگه و پدر سالم ایزدیار کسی که در این تظاهرات کشته شد، می‎گوید که ۹ تن در این رویداد کشته شدند.

گفتنی است که در انفجار تانکر پر از مواد انفجاری در چهارراهی زنبق در برابر سفارت جرمنی در کابل بیشتر از صد تن کشته شدند و نزدیک به پنج صد تن دیگر زخم برداشتند.

گزارش: مهناز نوری