همه گیری ویروس کرونا در افغانستان به جامعه رسانهای این کشور هم آسیب رسانده است.
مجیب خلوتگر رئیس دفتر "نی" حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان است. او میگوید، از شیوع ویروس کرونا در آخرهای ماه فبروری تا اکنون حدود صد خبرنگار و کارمند رسانهای در کشور به کووید-۱۹ مبتلا شده اند.
خلوتگر افزود که برخیها دوباره شفایافته و به فعالیت رسانهای خود بازگشته اند.
چرا خبرنگاران با تهدید بلند ابتلا به ویروس کرونا در افغانستان رو به رو هستند؟
خلوتگر به رادیو آزادی چنین پاسخ داد: "برخی از رسانهها لوازم بهداشتی ضروری را به دسترس خبرنگاران خود قرار نمیدهند و یک نگرانی دیگر نزد خبرنگاران این است که اگر به گزارشدهی در این وضعیت نروند ممکن کارشان را از دست بدهند."
جاوید کارگر خبرنگار در کابل با خلوتگر هم نظر است: "منحیث یک خبرنگار نگران وضعیت فعلی در افغانستان استم، برخی از خبرنگاران از بیم آنکه مبادا وظایف شانرا از دست بدهند حتی با وجود داشتن علایم هراس دارند که در این مورد اعتراف کنند اما در حقیقت امروز خبرنگاران هم مانند کارمندان صحی و پولیس در خط اول مبارزه با ویروس کرونا قرار دارند."
مانند "نی"، سازمان خبرنگاران بدون مرز هم نگران است.
این سازمان دیروز (پنجشنبه، ۴ جون) در بیانیۀ گفت که حداقل ۷۰ خبرنگار و کارمند رسانهای در افغانستان از آغاز ماه مارچ به ویروس کرونا مبتلا شده اند.
در ادامه آمده که حدود ۵۰ خبرنگار و کارمند رسانهای تنها در کابل پایتخت افغانستان بیمار شدهاند که به گفتۀ این سازمان بیشتر از هر کشور دیگر در جهان است.
بر اساس آمار رسمی، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در سرتاسر افغانستان به نزدیک نوزده هزار نفر رسیده است.
خبرنگاران بدون مرز از رسانهها و نهادهای حامی خبرنگاران خواسته تا در زمینۀ مصونیت خبرنگاران افغان تلاش کنند.
به تازگی، بانک جهانی ۴۰۰ میلیون دالر را برای پایداری روند اصلاحات و نیز کاهش بحران همهگیری ویروس کرونا در افغانستان تصویب کرد.
محمد هدایت سخنگوی کمیتۀ اضطراری مبارزه با همهگیری ویروس کرونا در افغانستان است. او به رادیو آزادی گفت: "یک سلسله کمکها به رسانهها در ولایات مختلف صورت گرفته که در آن نه تنها بخاطر آگاهیدهی به مردم است بلکه به خود خبرنگاران هم کمک شده و در این بخش تصمیم به والیها و کمیتهها مبارزه سپرده شده و در کابل همچنان. هفته آینده کمیته مشترک تشکیل جلسه خواهد داد و در صورت نیاز از طریق صندوق حمایت از خبرنگاران هم با آنعده از خبرنگارهای که به ویروس کرونا مصاب شده اند و یا نیاز به انتقال آنها به خارج است کمک صورت گیرد."
در کنار مشکل صحی، خبرنگاران بدون مرز گفته که جامعۀ رسانهای افغانستان با تهدید بلند امنیتی هم روبهرو است.
در بیانیۀ این نهاد آمده که خبرنگاران و کارمندان رسانهای در افغانستان قربانی تروریسم و خشونت هم اند.
در ۳۰ ماه می، در انفجار موتر حامل کارمندان تلویزیون خصوصی خورشید یک خبرنگار و یک همکار تخنیکی این نهاد جان دادند.
Your browser doesn’t support HTML5
گروه داعش مسئولیت این رویداد را به عهده گرفته بود.
سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته حتی پس از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان کاهش نیافته است.
بر اساس ارقام ارائه شده از سوی این سازمان، از ماه جنوری امسال به اینسو حداقل ۲۷ مورد تهدید، حمله و یا هم رفتار خشونت آمیز علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.