امروز ۲۳ جون، برابر است با روز جهانی زنان بیوه. این روز را سازمان ملل برای جلب توجه دولت و سازمانهای اجتماعی و امدادی برای حمایت از میلیونها بیوه در سراسر جهان نامگذاری کرده است.
براساس آمار رسمی، در افغانستان حدود ۵۷۰ هزار بیوه وجود دارد. بسیاری از آنها شوهران خود را در جنگ از دست دادهاند. شمار زیادی از بیوهها زندگی دشواری دارند و نیازمند هستند.
قندی گل خانمی که ۶۰ سال دارد و شوهرش را بیش از ۳۰ سال پیش در زمان ریاست جمهوری ببرک کارمل در جنگ از دست داده است.
قندی گل پاهایش فَلَج است و زندگیاش با نیازمندی سپری شده. وی از بیتوجهی مراجع کمکرسان شکایت میکند.
قندی گل میگوید: "با مه هيچکسی همکاری نکرده. با دستان خود کار کردم و زندگی خود را پیش بردم. پسرانم به راه خود رفتند و مرا به حال خودم رها کردند. اگر باورتان نمیشود، بیایید حالم را از نزدیک ببینید."
او ۵ پسر و ۲ دختر دارد. در خانۀ یکی از پسرهایش که وضعیت زندگی مناسبی ندارد، زندگی میکند.
قندی گل میگوید که حتی فرزندانش هم توجهی به وضعیت او ندارند.
بیش از ۳ دهه جنگ در افغانستان قربانیهای زیادی گرفته است. در حال حاضر هر هفته دهها زن بیوه میشوند.
اگر چه آماری از شمار دقیق بیوههای افغانستان وجود ندارد، اما ادارۀ ملی احصائیه و معلومات این کشور میگوید که بر اساس برآورد سال ۱۳۹۵، حدود ۵۷۰ هزار بیوه در افغانستان وجود دارند.
روبینا شهابی، سخنگوی این اداره به رادیوی آزادی گفت: "آماری که نزد ادارۀ ملی احصائیه و معلومات موجود است، مربوط به بررسی سال ۱۳۹۵ است که بر اساس آن ۵۷۰ هزار زن بیوه به ثبت رسیده اند."
در همین حال وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان میگوید که حکومت برنامههای مختلفی برای حمایت از زنان بیوه روی دست دارد.
عبدالفتاح عیشرت احمدزی، سخنگوی این وزارت به رادیوی آزادی گفت که از برنامههای وزارت کار و امور اجتماعی کمک به بیوه زنانی است که همسران خود را در جنگها از دست دادهاند.
آقای احمدزی افزود: "خانمهایی که همسرانشان را در جنگ بهویژه در عملیاتهای نظامی و انفجارها از دست میدهند، یک مقدار پول از سوی دولت برایشان داده میشود."
آقای احمدزی میافزاید که این وزارت برای این بانوان و دیگر بیوه زنان برنامههای کاریابی و حمابتی دارد.
سازمان ملل متحد، ۲۳ جون را برای جلب توجۀ دولتها و سازمانهای امداد رسان به مشکلات میلیونها بیوه در جهان به نام روز جهانی زنان بیوه نامگذاری کرده است.