همه‌گیری ویروس کرونا صنعت گردشگری افغانستان را زیانمند کرده است

آرشیف، گردشگران داخلی و خارجی در ولایت بامیان

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید، بیماری کووید-۱۹ همچون دیگر کشور‌های جهان، صنعت گردشگری را در افغانستان متضرر ساخته است.

صابر مهمند سخنگوی این وزارت امروز پنج‌شنبه به رادیو آزادی گفت، پس از شیوع ویروس کرونا در افغانستان هیچ گردشگر خارجی از مناطق سیاحتی افغانستان دیدن نکرده است.

او گفت: "ما هر سال گردشگران زیاد بین‌المللی داشتیم که از مناطق در بامیان و بدخشان دیدن می‌کردند اما امسال پس از همه‌گیری ویروس کرونا ارقام گردشگران به صفر تقرب کرده است."

او گفت، با وضع محدودیت‌ها در پرواز و مسدود بودن گذرگاه‌های کشور اصلاً کسی به هدف گردشگری داخل افغانستان نشده است.

افغانستان در كنار جاذبه های طبيعی، بناها و آثار تاريخی زيادی دارد كه همه ساله هزاران گردشگر خارجی را به خود جذب می‌کرد.

مجمسه های بودا، شهر ضحاك، شهر غلغله، چهل ستون و قلعه بربر در باميان، مسجد جامع هرات،‌ قلعه تاريخی هرات،‌ مناره‌ها و آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در هرات، بالاحصار، قبر سلطان محمود، آرامگاه سنائی در غزنی، خرقه مبارك و باغ بابا در کندهار و تنگی شاديان و زيارت سخی در شهر مزار شریف بلخ نمونه هایی هستند که هم گردشگران مذهبی و هم تفریحی را توانسته به خود جلب کند.

صابر مهمند افزود، صنعت گردشگری در سال‌های اخیر خوب رونق یافته و وزارت اطلاعات و فرهنگ در این عرصه سهولت‌های معین را برای افراد و شرکت‌ها که در این صنعت کار می‌کردند، فراهم نموده.

او گفت: "به ویژه در سکتور خصوصی ما ۱،۲۰۰ شرکت‌های زیارتی و سیاحتی داریم. به آن‌ها جواز توزیع شده و حدود ۴۵ هزار نفر در این بخش مصروف کار و بار می‌باشند."

به گفتهٔ مهمند، در سال ۱۳۹۸ خورشیدی به وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در بخشی گردشگری ۲۸ میلیون افغانی عواید هدف تعیین شده بود.

او گفت، این وزارت توانست ۳۳ میلیون افغانی از این مدرک عاید بدست آورد.

آرشیف، سیاحان در بامیان

مقام‌های وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌گویند، در کنار شیوع ویروس کرونا، نا امنی و عدم اطلاع رسانی از اماکن و آثار باستانی افغانستان از عوامل دیگر اند که باعث کاهش این صنعت در افغانستان شده است.

صنعت گردشگری در اکثر کشور‌های جهان منبع اساسی عواید ناخالص ملی به حساب می‌رود.

یک مطالعه سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که صنعت گردشگری جهانی به خاطر بیماری کووید-۱۹ تا سه هزار و سه صد میلیارد دالر ضرر کرده است.

گزارش که تحت عنوان «کووید-۱۹ و گردشگری» در کنفرانس سازمان ملل متحد در باره تجارت و توسعه دیروز چهارشنبه منتشر گردیده بر بنیادی سه سناریو، شامل قرنطین ۴ ماهه، ۸ ماهه و ۱۲ ماهه ترتیب شده است.

براساس این سناریوها، درآمد به ترتیب ۱.۱۷ تریلیون دلار، ۲.۲۲ تریلیون دلار و ۳.۳ تریلیون دلار یا بین ۱.۵ تا ۴.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان کاهش می‌یابد.

گزارش می‌گوید: "صنعت گردشگری بین‌المللی به حالت تعلیق در آمده و عواید ملی ناخالص کشورها در این عرصه هم با وضع محدودیت‌ها کاهش یافته است."

گزارش می‌گوید: "هرچند برخی از مناطق به تدریج به بازگشایی این صنعت آغاز کرده اند، اما بسیاری‌ها از سفر می‌ترسند و تعدادی هم به خاطر بحران اقتصادی توان و تحمل سفر را ندارند."

کنفرانس تجارت و توسعهٔ سازمان ملل متحد در این گزارش خود صنعت گردشگری را در ۶۵ کشور و منطقه بررسی کرده است.