شماری از اعضای ولسیجرگه و فعالان حقوق زنان در افغانستان میگویند، اظهارات اخیر جوبایدن آنان را نگران کرده است. آنان میگویند، زنان افغان برای تضمین حقوق خود باید با همه طرفها گفتوگو کنند و اجازه ندهند که دستاوردهای گذشته از دست بروند.
اعضای ولسی جرگه افغانستان و فعالان حقوق زنان برای تضمین حقوق خود در مذاکرات صلح به میدان میآیند تا حقوقشان در مذاکرات صلح تضمین شود. آنان میگویند، اظهارات اخیر شماری از نهادها و افراد از جمله ایالات متحده در مورد حقوق زنان افغان نگرانیهایی را پدید آورده است.
به نظر میرسد این نگرانیها پس از آنكه جوبایدن نامزد حزب دموکرات برای ریاست جمهوری در صحبت با تلویزیون سیبیاس گفته که اگر گروه طالبان بار دیگر به قدرت برسند و در نهایت زنان حقوق و آزادیهای خود را در افغانستان از دست دهند، آنها (امریکاییها) مسئولیت آن را نخواهند پذیرفت.
او در بخشی از سخنان خود گفته است: "سخن اصلی این است که اگر منافع ملی ایالات متحده یا متحدین ما در معرض خطر قرار گیرد، ما نیروهایی را به آنجا میفرستیم، اما مانند برخی از مناطق پاکستان و سایر کشورها، نیروهای ما در افغانستان نیز ماموریت خود را از طریق یک سیستم انجام میدهند. اما در جاییکه به ارزشهای حقوق بشری ارزش داده نمیشود، برای اعزام نیرو باید دیدگاههای سازمان ملل را در نظر بگیریم ما نمیتوانیم نیروهایمان را برای حل مشکلات کل جهان اعزام کنیم."
اما شینکی کروخیل، عضو کمیسیون حقوق بشر، جامعه مدنی و امور زنان ولسیجرگه افغانستان اظهارات جوبایدن را در تضاد با تعهدات ایالات متحده برای تقویت افغانستان میخواند.
خانم کروخیل افزود: "زنان افغان باید مسائل خود را با طالبان در یک میز بحث کنند. از خود نمایندگی کنند، هیچ کس نمیتواند بدون زنان افغان نماینده آنها باشد. بنابر این، این موارد پیش از نهایی شدن توافق باید حل شود."
از سوی دیگر نگینه یاری، رئیس خانه صلح افغانستان نیز از آینده زنان در مذاکرات آینده صلح نگران است.
بانو یاری گفت: "تلاشیکه برای صلح افغانستان شده است، متأسفانه باید بگویم که کارهای بسیار اشتباه در آن صورت گرفته است. با گذشت هر روز از توافق صلح بین طالبان و ایالات متحده، تنشهای سیاسی و نگرانیهای عمومی در مورد این روند رو به افزایش است."
امرالله صالح ، معاون اول رئیس جمهور اشرف غنی، اما دیروز (چهارشنبه، ۲۵ سرطان) در حساب توییتر خود در پاسخ به اظهارات جوبایدن نوشته: "آنچه جو بایدن میگوید درست است، تعیین منافع ملی مهم است. افغانستان در سال ۲۰۰۱ ایجاد نشده است، بلکه تا زمانی وجود خواهد داشت که یک افغان وجود داشته باشد."
جوبایدن در حالی در باره آینده زنان به این سخنان پرداخته است که جنرال مکینزی، رییس فرماندهی مرکزی ایالات متحده درصحبت با صدای امریکا گفته است که امریکا با بیرون کردن نیروهای خود از افغانستان، از آینده زنان در آن کشور و اینکه دیگر افغانستان پناهگاه امن برای گروههای تروریستی نیست، اطمینان حاصل کند. مکینزی همچنین گفته که طالبان تا کنون تعهد خود را به توافق با ایالات متحده ثابت نکردهاند.