هشت صبح: احتمال سرد شدن روابط سیاسی افغانستان و امریکا

آرشیف، شماری از روزنامه های چاپ کابل

بیشتر روزنامه‌های چاپ امروز کابل موضوع آزادی ۴۰۰ زندانی گروه طالبان را بررسی و تحلیل کرده‌اند. دولت برای تصمیم‌گیری در این مورد لویه جرگه را دعوت کرده که جمعه آینده برگزار خواهد شد.

  • هشت صبح

روزنامه هشت صبح در سرمقاله خود با عنوان "احتمال سرد شدن روابط سیاسی افغانستان و امریکا" نوشته که رئیس‌جمهور غنی که در نخستین روزهای کاری‌اش پیمان امنیتی جنجالی کابل‌واشنگتن را امضا کرد و به شدت حامی روابط استراتژیک با امریکایی‌ها بود، حالا طور دیگری فکر می‌کند.

نویسنده افزوده که به احتمال قوی، بزرگ‌ترین نگرانی آقای غنی تشکیل حکومت موقت به حمایت امریکایی‌ها در افغانستان است. به باور نویسنده، او نگران است که نتیجه مذاکرات حکومت و طالبان با مداخله امریکا به تشکیل حکومت موقت بینجامد.

روزنامه پرسیده که اگر نظر لویه‌جرگه مخالف آزادی این ۴۰۰ زندانی طالبان باشد،‌ چه اتفاقی خواهد افتاد؟ به نظر هشت صبح، اقدام اخیر آقای غنی برای آزادی ۴۰۰ زندانی دارای جرم‌های سنگین، زیرکانه بود، چرا که هیچ نهاد داخلی و بین‌المللی نمی‌تواند بر آزادی چنین زندانیانی تاکید کند.

  • اطلاعات روز

روزنامه اطلاعات روز در مقاله‌ای نوشته که بزرگ‌‌ترین خطر پس از آشتی با طالبان، تبدیل‌شدن این گروه به حزب سیاسی است. به نظر نویسنده، طالبان اکنون نه‌تنها یک واقعیت جنگی و "وحشت‌‌آفرین"، بلکه واقعیتی سیاسی نیز است که این بزرگ‌‌ترین شکست دموکراسی در افغانستان می‌‌تواند تعبیر شود.

روزنامه معتقد است که خطر تبدیل‌شدن تروریزم به یک حزب سیاسی دگم‌‌اندیش و سلفی‌‌گرا، جدی‌‌ترین خطر برای نهادهای مدنی شکل‌‌گرفته در بیست‌‌سال پسین، آزادی بیان، حضور زنان در جامعه، اقلیت‌‌های مذهبی و قومی است.

نویسنده تاکید کرده که جدی‌‌بودن این خطر را باید همه به‌عنوان یک معضل بالقوه بپذیرند. به باور نویسنده اطلاعات روز، مهم‌‌ترین رسالت سیاستمداران کشور آوردن اصلاحات ساختاری در احزاب سیاسی است – اصلاحاتی که هم ضامن بقای احزاب و هم مانع گسترش تفکر طالبان شود.

  • آرمان ملی

روزنامه آرمان ملی در سرمقاله خود با عنوان "حکومت داس خود را با کلوخ تیز می‌کند!" به نقل از برخی از آگاهان سیاسی نوشته که برگزاری لویه جرگه "فریب افکار عمومی" است و جز ضیاع وقت چیز دیگری نخواهد بود.

نویسنده پرسیده که چرا حکومت آقای غنی در مورد رهایی بقیه زندانیان طالبان، جرگه مشورتی را برگزار می‌کند و می‌خواهد نظر نمایندگان مردم را بشنود؟

به نظر نویسنده، اگر در مذاکرات صلح بر سر تشکیل اداره موقت توافق شود، در آن صورت عمر حکومت آقای غنی پایان می‌یابد و اعضای تیم او که بیشتر از خارج آمده‌اند، از کشور بیرون می‌شوند و آنها هیچ تأثیری بر آینده سیاسی کشور نخواهند داشت.

آرمان ملی تاکید کرده که اگر این تحلیل و برداشت آگاهان سیاسی درست باشد، واضح است که طالبان قتل و خونریزی را بیشتر می‌کند و میزان خشونت و جنایت را چند برابر بالا خواهند برد که به باور نویسنده لجاجت و دوام قدرت، ارزش ریختن این خون‌ها را ندارد.