هشت صبح: "لویه‌جرگه مشورتی صلح و تصامیمی که از پیش روشن است

در دومین روز برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح، روزنامه‌های چاپ امروز شنبه کابل به بررسی و تحلیل همین موضع پرداخته‌اند.

  • هشت صبح

روزنامه هشت صبح در سرمقاله اش با عنوان "لویه‌جرگه مشورتی صلح و تصامیمی که از پیش روشن است"، نوشته که شکستن بن‌بست موضوع رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان که شرط اساسی طالبان رهایی آن‌ها برای آغاز گفت‌وگوهای صلح است، دشوار به نظر می‌رسد.

روزنامه افزوده این‌که حکومت افغانستان تا چه اندازه‌ از طریق جرگه مشورتی صلح به اهدافش می‌رسد، بحثی است که پاسخ آن را باید به آینده گذاشت. به باور نویسنده، برگزاری این جرگه می‌تواند از مسئولیت دولت در تصمیم‌گیری‌ در مورد گفت‌وگو با طالبان بکاهد و این تصمیم‌گیری‌ها را وجه مردمی بدهد.

هشت صبح افزوده که پیش از این گمان می‌رفت که حکومت با طرح لویه‌ جرگه قصد دارد گفت‌وگوهای صلح را به تأخیر بیندازد، اما گفته شاید زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان در سفری به افغانستان با محمداشرف غنی گفت‌وگوی تندی داشته و او را از هرگونه تاخیر بر حذر داشته است.

روزنامه معتقد است که این جرگه نیز مانند همه‌ جرگه‌های فرمایشی، آمده است تا بر فیصله‌های حکومت مهر تایید بگذارد و وزنه تصمیم‌های حکومت را در چانه‌زنی‌های اخیر با طالبان سنگین‌تر کند.

  • افغانستان

روزنامه افغانستان صلح را پروسه‌ای پیچیده خوانده و در سرمقاله‌اش نوشته که بعضی خوش‌بینی‌هایی که در میان برخی از گروه‌های سیاسی به خاطر نتایج احتمالی پسا صلح به وجود آمده تا حد زیادی کودکانه است.

نویسنده تاکید کرده که صدها دلیل بر این مدعا وجود دارد و ده‌ها چالش روند کنونی صلح را با ابهام و آینده آن را تاریک کرده است. نخستین چالش مهم و مأیوس‌کننده، به نظر نویسنده، برخورد و رفتار ابهام‌آمیز و جانبدارانه امریکا با روند صلح است.

روزنامه افغانستان چالش مهم دیگر را گسترش دامنه جنگ به مرزها عنوان کرده و نوشته که مرزهای کشور به خصوص در مناطقی که ترانزیت و تجارت وجود دارد، مشکلات هر روز افزوده می‌شود و مرزها ناامن می‌شوند.

نویسنده در پایان افزوده که در مجموع اگر از چالش‌های بزرگ و بنیادی چشم‌پوشی کنیم، همین چالش‌ها کافی است که هرگونه امید به صلح و مذاکرات بین‌الافغانی را از بین ببرد و به روند کنونی صدمه وارد کند.

  • ویسا

روزنامه ویسا هم با اشاره به برگزاری لویه جرگه نوشته که رئیس جمهور با برگزاری این جرگه چه برنامه‌ای را به پیش می‌برد. نویسنده مدعی شده که محمداشرف غنی با برگزاری این جرگه در پی ادامه حکومتش است و می‌خواهد در زمینه جرگه به وی رای تایید بدهد.

ویسا همچنین ادعا کرده که آقای غنی می‌خواهد از لویه جرگه مشورتی سود ابزاری ببرد که این قابل قبول ملت نیست.