حکومت افغانستان بر بنیاد فرمان رئیس جمهور اشرف غنی برای عفو ۴۰۰ زندانی گروه طالبان، روند رهایی این زندانیان را آغاز کرده است.
شام روز گذشته ۸۰ زندانی از جمع ۴۰۰ زندانی گروه طالبان از زندان مرکزی یا زندان پلچرخی در کابل، آزاد شدند.
اما در باره رهایی ۳۲۰ زندانی دیگر طالبان، حکومت افغانستان چیزی نگفته است.
جاوید فیصل سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی این کشور به رادیو آزادی گفته است در صورت رهایی بقیه زندانیان، رسانهها در جریان قرار خواهند گرفت.
دفتر شورای امنیت ملی افغانستان با پخش یک اعلامیه همچنان از دیگر طرفها خواسته است تا مسئولیتهای خود را ادا کرده "اقدامات لازم کنند و وقت را ضایع نکنند."
در خبرنامه شورای امنیت ملی گفته شده که طالبان آزاد شده سوگند یاد کرده اند که به جنگ بر نمیگردند و با خانوادههای شان یکجا میشوند.
در همین حال دفتر شورای امنیت ملی ویدیوای از برخی زندانیان آزاد شده طالبان نشر کرده است. این زندانیان از طرفهای درگیر جنگ خواسته اند تا "آتشبس" کنند.
باز محمد و محمد شریف دو تن از این زندانیان: "به جرم اختطاف زندانی شده بودم. از رهبران خود و حکومت میخواهم تا آتشبس کنند تا این خونریزی ختم شود. در این جنگها ما خسارات زیادی دیدهایم. باید آتشبس شود تا جوانان تحصیل کنند و بقیه عمر را در آرامش زندگی کنند."
"من به جرم ترور زندانی شده بودم و حالا آزاد شده ام. من در افغانستان آتشبس و صلح دایمی میخواهم."
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز رهایی برخی زندانیان خود را تایید کرده، اما نگفته که شام دیروز چه شمار زندانیان این گروه از بند حکومت افغانستان آزاد شدند.
این در حالی است که پیش از این طالبان گفته بودند که روند رهایی زندانیان این گروه با تهدید جدی روبرو است.
اما یک منبع امنیتی به خبرنگار رادیو آزادی شام دیروز که به نزدیکی زندان پلچرخی در کابل رفته میگوید، زندانیان گروه طالبان که از این زندان آزاد شده اند تحت تدابیر شدید امنیتی و با موترهای ضد گلوله به بیرون از زندان انتقال داده شده اند.
در همین حال، محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفته است. چهار صد زندانی طالبان که قرار است آزاد شوند برای "تمام جهان خطرناک اند."
آقای غنی که روز گذشته از طریق ویدیو کنفرانس که از سوی شورای روابط خارجی ترتیب شده بود، گفت که حکومت افغانستان برای تامین صلح "قیمت بزرگ" پرداخته است.
او افزوده است: "فیصله رهایی از طرف مردم افغانستان شده است و این یک اجماع قوی ملی را نشان میدهد. تا حالا اجماع در باره صلح بود نه در باره قیمت آن. در این فهرست زندانیانی اند که برای ما و جهان میتوانند خطر ایجاد کنند. مانند قاچاقبران مواد مخدر و مجرمان بزرگ. این موضوع با تمام متحدان ما شریک شده است."
پیش از این، لویه جرگه ی مشورتی صلح از رئیس جمهور خواست تا ۴۰۰ زندانی باقی مانده طالبان را آزاد کند. رئیس جمهور غنی گفته بود که او صلاحیت رهایی این زندانیان را ندارد و به همین دلیل لویه جرگه را فرا خوانده است.
به دنبال این فیصله لویه جرگه، رئیس جمهور افغانستان سه روز پیش فرمان رهایی ۴۰۰ زندانی گروه طالبان را صادر کرد.
حکومت افغانستان گفته است. به دنبال رهایی این زندانیان گفتوگوهای میان افغانها آغاز خواهد شد که مرحله اول آن قرار است در قطر برگزار شود.