فرید ۲۲ ساله چهار ماه پیش با دختری که دوست داشت، فرار کرد. آنها به هرات رفتند، اما به درخواست خانواده به فراه بازگشتند و ازدواج کردند.
فرید میگوید دلیل اصلی فرارش از منزل نارضایتی پدر همسر آیندهاش و همچنین هزینه سنگین عروسی بود که توانایی فراهم کردنش را نداشت: "پیشکش یا طویانه بلند بود. پدر دختر هم به ازدواج ما راضی نبود. ما هم مجبور شدیم فرار کنیم. من از گذشته دختر را دوست داشتم و او مرا دوست داشت. بعد از ازدواج ما، خانواده من و دختر چندان برخوردی با ما ندارند."
فریبا فیضی، فعال حقوق زن در فراه میگوید حکومت باید زمینه کار را برای جوانان مهیا کند و خانوادهها هم باید هزینه ازدواج و عروسی را کاهش دهند: "زمانی که ولایت ما ناامن باشد و زمینه کاری هم برای دختران و پسران موجود نباشد و بین زوجها موافقت صورت نمیگیرد، بدون شک دست به فرار میزند."
هزینه بالای عروسی و ازدواج اجباری از عوامل عمده افزایش فرار از منزل هستند.
موقعیت ولایت فراه در نقشه افغانستان
عبدالجبار مطمئن، رئیس اداره ارشاد، حج و اوقاف در فراه میگوید که درخواست هزینه سنگین عروسی از جانب خانواده دختر، بخشی از رسوم «ناپسند» در این زمینه است که باعث فرار از منزل میشود: "همیشه یکی از خطبههای ما که خیلی در مساجد تکرار میشود، این است تا پیشکشها پایین آورده شود. اگر مردم ما امروز پیروی سخنان رسولالله "ص" را بکنند، آنان با تلاش بینهایت در مهریهها آسانی در نظر بگیرند. هر نوع از انواع مهریهها را کاهش دهند."
در همین حال مسئولان اداره زنان فراه میگویند آمار فرار از منزل در این ولایت نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است.
کبرا عظیمی، رئیس این اداره به رادیو آزادی گفت: "در بعضی حالات در یک هفته هفت زن مراجعه کرده و اداره امور زنان به آنها مشوره میدهد و دوباره با خانوادههایشان ادغام میشوند. در شش ماه گذشته ۴۰ قضیه ثبت شده که ۲۰ مورد آن حل فصل شدهاند."
شماری از دختران و زنانی که از منزل فرار کردهاند، در "خانه امن" زیر نظر یک سازمان غیردولتی نگهداری میشوند. مسئولان این سازمان اجازه ندادند که با آنها صحبت کنیم.
به گفته مسئولان اداره امور زنان فراه، در حال حاضر نزدیک به ۲۰ زن در این خانه امن هستند که شماری از آنها زنان متأهل و برخی دیگر دختران مجرد هستند.
گزارش: حفیظ نورزاد