آیا ظرفیت جذب طالبان مسلح در چهارچوب نیروهای افغان وجود دارد؟

آرشیف، یک سرباز افغان با دو جنگجوی طالبان در جریان اولین آتش‌بس به مناسبت عید قربان

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید که در صورت توافق صلح با طالبان، حکومت برای جذب ده‌ها هزار جنگجوی این گروه، طرحی آماده کرده است.

آقای غنی دیروز دوشنبه (۳۱ سنبله)‌ در نشستی به مناسبت روز جهانی صلح این مطلب را بیان کرد: "در فردای موفقیت روند صلح باید چه کرد؟ ما برای جذب ۶۰ هزار-۱۲۰ هزار جنگجوی طالب آمادگی داریم. برای این کار هم آمادگی و هم طرح داریم."

رئیس جمهور غنی در این مورد اما توضیح بیشتری نداد.

در همین حال دواخان مینه‌پال معاون سخنگوی رئیس جمهوری روز سه‌شنبه (اول میزان)‌ به رادیو آزادی گفت که حکومت برای اجرای هر مرحله روند صلح طرحی روی دست دارد: "صلح یک روند طولانی است و مراحل گوناگون دارد. حکومت افغانستان برای تکمیل کردن هر مرحله آن آمادگی کامل دارد."

دواخان مینه پال

اما گروه طالبان این موضوع را وابسته به فیصله‌های تیم‌های مذاکره‌کننده دو طرف می‌داند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی این گروه به رادیو آزادی گفت که نمی‌خواهد در این مورد پیشداوری کند: "ما در این مورد پیشداوری نمی‌کنیم. این موضوع به فیصله‌های تیم‌های مذاکره‌کننده ربط دارد. آنها برای تصمیم‌گیری روی این مسایل بحث می‌کنند."

چگونگی نظام افغانستان و جذب جنگجویان گروه طالبان پس از موفقیت روند صلح، موضوع مهمی خوانده شده که حتی در سطح جهانی نیز بحث‌های را به خود اختصاص داده است.

حکومت افغانستان پیش از این گفته است که این ظرفیت وجود دارد که افراد طالبان برخی از جامعه این کشور باشد. محمداشرف غنی رئیس جمهوری دیروز نیز تاکید کرد که صلح به شکیبایی و همدیگرپذیری نیاز دارد.

  • اما پرسش این است که ظرفیت جذب جنگجویان گروه طالبان در چهارچوب تشکیلات نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان وجود دارد؟ و آیا نیروهای امنیتی این کشور از جذب افراد طالبان چه سودی به دست خواهند آورد؟

مجتبی پتنگ وزیر پیشین امور داخله افغانستان در پاسخ به این پرسش‌ها به رادیو آزادی گفت که نیاز است تا براساس یک استراتژی مدون روند ادغام جنگجویان گروه طالبان صورت گیرد.

مجتبی پتنگ وزیر پیشین امور داخله افغانستان

آقای پتنگ گفت: "نخست باید وزارت‌های دفاع و امور داخله نیازهای خود برای ادغام افراد طالبان را بررسی کند. حالا ما ۳ صد هزار تا ۳۵۰ هزار نیرو داریم اگر ۱۵۰ هزار دیگر با این نیروها می‌پیوندند، آیا کشور فقیری مانند افغانستان به این تعداد نیرو نیاز دارد یا نه؟ دیگر این‌که آیا افراد طالبان مسلکی هستند یا خیر؟ اگر مسلکی نیستند، باید برای آنها دوره‌های آموزشی دایر شود. سوم این‌که اگر در چوکات نیروهای امنیتی گنجایش ندارد، باید در بخش‌های دیگر زمینه جذب آنها فراهم گردد."

این جنرال پیشین پولیس افغانستان برای ادغام جنگجویان گروه طالبان پس از توافق صلح، طرح استراتژی پذیرفته شده برای طرف‌ها را مهم می‌داند و می‌گوید که این کار توافق صلح را به نتیجه مطلوب می‌رساند.

افغانستان پیش از این در پی شکست حکومت داکتر نجیب‌الله انحلال اردویش را تجربه کرده است. اما حالا حکومت این کشور می‌گوید که بار دیگر تجربه تلخ فروپاشی اردو تکرار نخواهد شد.