انفجار مینهای کنار جاده و مواد منفجر نشده در افغانستان هنوز هم قربانی میگیرد.
نصرالله غوری، سخنگوی والی دایکندی میگوید انفجار مین کنارجاده در ولسوالی کجران جان ۱۴ غیرنظامی شامل زنان و کودکان را گرفت و سه کودک را زخمی کرد: "یک عراده موتر مسافربری با مین کنار جاده که قبلاً جابجا شده بود برخورد میکند که در نتیجه ۱۴ تن به شمول زنان و کودکان کشته شدهاند."
تنها ولایت دایکندی نیست که مردم آن قربانی مین کنارجاده میشوند، بلکه ولایت غور نیز شاهد تلفات غیرنظامی در اثر انفجار ماین بوده است.
محمدموسی کلیم ولسوال غور در این مورد میگوید به تازگی دو مرد و یک زن بر اثر انفجار مین کنار جاده کشته شدند.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما، کارگذاری مین فشاری و ضدنفر را محکوم کرده و آن را غیرقانونی دانسته است. براساس آمار سازمان ملل، تنها در ماه آگست بیش از صد نفر در اثر انفجار چنین مین در افغانستان کشته و زخمی شدند.
همچنین کمیسیون حقوق بشر افغانستان کارگذاری بمب کنارجاده که منجر به تلفات غیرنظامیان شود را نقض حقوق بشری دانسته است.
ذبیحالله فرهنگ رئیس نشرات و ارتباطات این کمیسیون میگوید: "این میتواند نقض آشکار حقوق بشری شهروندان باشد. از جانب دیگر میتواند با سلب حیات مردم افغانستان در شرایطی باشد که مذاکرات آغاز شده، اما با تاسف نشان میدهد که ارزش جان مردم افغانستان هنوز هم درک نمیشود."
کمیسیون حقوق بشر پیش از این در گزارشی نوشت که تلفات غیرنظامیان انفجار ماینهای کنار جاده در ماه اسد در مقایسه با ماه قبل ۱۱ درصد افزایش داشته است.
محمدشفیق یوسفی رئیس بخش مینپاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث افغانستان به رادیو آزادی گفت هر ماه به طور متوسط در افغانستان ۱۲۰ تن در اثر انفجار مینها و مواد انفجاری کشته و زخمی میشوند.
این در حالی است که دو سال این آمار ۱۶۰ نفر بود.
به گفته آقای یوسفی هر چند این آمار در دو سال گذشته کاهش یافته، اما با توجه به مذاکرات صلح هنوز هم بالا است: "با وجود دستاوردهای که این اداره داشته هنوز هم ساحات زیادی ملوث با ماینها و مواد انفجار نشده است که باید پاکسازی شود. براساس ارقامی که در دسترس ما است هنوز هم ۱۵۵۰ کیلومتر مربع ساحه در نقاط مختلف کشور با انواع مختلف مینها آلوده هستند."
به گفته مقامهای وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، از سال ۱۹۸۹ تا کنون سه هزار کیلومتر مربع کشتزار مین و مهمات منفجر نشده پاکسازی و بیشتر از ۲۰ میلیون حلقه مین و مهمات منفجر نشده خنثی شده است.
بعد از خروج نیروهای شوروی سابق در سال ۱۹۸۹ از افغانستان، حدود ۵۰ موسسه مین پاکی به کمک مالی سازمان ملل متحد در افغانستان به کار آغاز کردند.