- بلومبرگ
نشریۀ بلومبرگ امریکا مقالهای در مورد تصمیم اخیر رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا در زمینۀ خروج قبل از موعد نیروهای این کشور از افغانستان نشر کرده است.
دونالد ترمپ شام چهارشنبه ۷ اکتوبر از طریق توییتر نوشت که تعداد اندک زنان و مردان شجاع امریکایی که در افغانستان باقی مانده و مصروف خدمت اند، باید تا جشن کرسمس"عید میلاد مسیح" به خانه برگردند.
به کرسمس یا عید میلاد مسیح که همه ساله از آن به تاریخ ۲۵ دسمبر تجلیل میشود، حدود دو نیم ماه مانده است.
به گفتۀ بلومبرگ، اعلامیه رئیس جمهور ترمپ برای طالبان غافلگیر کننده بود، زیرا به اساس توافق ۲۹ فبروری با این گروه، موعد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان ماه می سال ۲۰۲۱ میلادی تعیین شده بود.
نشریه از قول طالبان مینویسد که آنها از اعلام اخیر دونالد ترمپ استقبال کرده و آنرا در تطبیق توافقنامۀ ماه فبروری با امریکا یک گام مثبت خوانده اند.
این تصمیم دونالد ترمپ در حالی اعلام شده که برای نخستین بار طالبان در حال گفتوگوی مستقیم دولت افغانستان در قطر هستند، تا به جنگ حدود دو دهه در این کشور خاتمه داده شود.
تا اکنون دهها هزار تن در اثر این جنگ کشته شدهاند و ایالات متحدۀ امریکا از اعزام نیروها به افغانستان تا حال حدود یک تریلیون دلار را مصرف کرده است.
علاوه بر طالبان، گروه مهم دیگر مسلح شورشی در افغانستان دولت اسلامی یا داعش است.
- دیپلومات
نشریۀ دیپلومات تحت عنوان "هندی ها، مردم آسیای میانه و چهره جدید گروه دولت اسلامی" مقالهای نشر کرده، در آغاز آن مینویسد: ترویستان هند، تاجیکستان، ازبیکستان و قرغیزستان در گذشته در شمار جهادیان بینالمللی نمیآمدند، اما اکنون در جملۀ آنها حساب میشوند.
به نوشتۀ دیپلومات، این تهدید پس از آن آشکار شد که شاخۀ موسوم به خراسان جنگجویان گروه دولت اسلامی داعش، در ماه اگست بر یک زندان در ولایت ننگرهار حمله کردند.
به عقیدۀ دیپلومات، نکته قابل ملاحظه در آن حمله این بود که علاوه بر افغانها، شهروندان هند، تاجکها و پاکستانیها نیز در آن سهم داشتند.
نشریۀ دیپلومات مینویسد، ایده لوژی جهادی در آسیای میانه و هند چیز تازه نیست. در جریان جنگهای داخلی دهه ۱۹۹۰ در تاجیکستان، جهادیان در آن اشتراک داشته و از مناطق شمال افغانستان برای جنگ در تاجیکستان استفاده کردند.
به نوشتۀ دیپلومات، پس از حملات ۱۱ سپتامبر بر امریکا که شبکۀ القاعده از افغانستان رانده شد، به فرغانه روی آورد. این منطقه بین ازبیکستان، تاجیکستان و قرغیزستان موقعیت دارد و محل زندگی افرادی است که با پایتختهای کشورهای شان جنگ کرده اند.
به عقیدۀ دیپلومات، تاریخ جهاد در هند حتی کهن تر از اینست. هند مرکز تحریک دیوبندی است که برعلاوۀ سایر منابع یک منشاء دیگر طالبان بوده و اختلافات در کشمیر طولانیترین منارعۀ حل ناشدۀ جهادی در جهان است.