انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان؛ آیا امام علی دوباره به قدرت می‌رسد؟

بیش از ۷۰ درصد واجدان رای‌دهی تاجیکستان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور شرکت کردند

مردم کشور همسایه تاجیکستان دیروز در انتخاباتی شرکت کردند که گمان می‌رود برنده‌ای آن معلوم است.

مردم تاجیکستان دیروز دوشنبه (۱۲ اکتوبر) در انتخاباتی رای دادند که انتظار می‌رود در آن حاکمیت رئیس جمهور امام علی رحمان برای هفت سال دیگر تمدید شود.

کمسیون مرکزی انتخابات تاجیکستان ناوقت دیشب گفت، بیش از ۷۰ درصد واجدان رای‌دهی تا ناوقت بعد از ظهر در انتخابات شرکت داشتند و برای اعتبارسنجی نتیجه‌ انتخابات به بیش از ۵۰ درصد آرا نیاز است.

کنسرت‌ها، مراسم غذادهی به رای دهنده‌گان و دیگر تجمعات از سوی مقام‌ها برگزار شده بود. شماری از رای دهندگان با بس‌ها به مرکزهای رای‌دهی منتقل شدند.

امام علی رحمان که از سال ۱۹۹۲ به این طرف قدرت تاجیکستان را در دست داشته، برنده چهار انتخابات پی‌در‌پی ریاست جمهوری این کشور بوده که هیچکدام آن از سوی ناظران بین‌المللی آزاد و شفاف تلقی نشده‌اند.

امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان

رحمان یگانه رهبر یکی از جمهوریت‌های سابق اتحاد شوروی است که مدت طولانی‌تر از الکساندر لوکاشینکا رهبر بلاروس، در قدرت بوده است.

انتخابات تاجیکستان در حالی برگزار شد که صدها هزار کارگر این کشور فقیر که در روسیه کار می‌کنند به سبب همه‌گیری ویروس کرونا نمی‌تواند به آن کشور سفر کنند.

امام علی رحمان قبل از ظهر دیروز هنگام رای‌دهی در شهر دوشنبه از صحبت با خبرنگاران خودداری کرد.

این انتخابات اولین انتخابات بعد از آن است که حزب پرنفوذ مخالف یعنی حزب رستاخیز اسلامی تاجیکستان غیرقانونی اعلام شد.

ستره محکمه‌ی تاجیکستان در سال ۲۰۱۵ این حزب را یک سازمان تروریستی خوانده و فعالیت آن را منع کرد. چندین رهبر این حزب زندانی شده و شماری از آن‌ها از تاجیکستان فرار کرده‌اند.

حزب سوسیال دموکرات یگانه اپوزیسیون قانونی تاجیکستان انتخابات دیروز را تحریم کرده بود.

انتخابات ریاست جمهوری در تاجیکستان

اعلام نامزدی امام علی رحمان در ماه اگست گمانه زنی‌ها در مورد نامزدی پسرش رستم امام علی را پایان داد.

رستم امام علی ۳۲ ساله بعداً رئیس سنای تاجیکستان شد، نقشی که به وی اجازه می‌دهد در صورت عدم توانایی پدرش به پیشبرد مسئولیت‌ها جانشین وی شود. رستم در عین زمان شاروال دوشنبه است.