نفسگل جامی یکی از زنان تجارت پیشه و کارآفرین در هرات، برای صدها تن از زنان در بخشهای قالینبافی، خامک دوزی و پروسس موادغذایی آموزش داده است.
خانم جامی در تلاش گسترش فعالیت اقتصادیاش هست و میکوشد تا هزینه انتقال کارخانه پروسس مواد غذایی به شهرک صنعتی هرات پیدا کند.
نفس گل جامی در دوران حاکمیت طالبان، با خامکدوزی نخستین گام برای مبدل شدن به زن تجارت پیشه را پیمود. او حالا به یکی از مشهورترین زنان تجارت پیشه در بخش تولید مواد غذایی، قالین و خامک دوزی در هرات مبدل گشته است.
خانم جامی میگوید: "صاحب یک شرکتی هستم که بالاتر از ۵۰ هزار دالر امریکایی سرمایه این است. در بخشهای مختلف مانند قالین بافی، پروسس مواد غذایی کار کردم. ۱۵ نفر مستقیم با من کار میکند و زیادتر از ۱۰۰ نفر غیرمستقیم خودی من کار میکنند."
نبض بازار هرات به دست مردان و بازاریابی کالا برای زنان به مثابه گذشتن از هفت خوان رستم است، اما نفسگل جامی نشان داده که رقابت با مردان تجارت پیشه دشوار اما امکان پذیر است.
او میگوید: "رب وطنی ما حالا بازار کمتری دارد و کسی خریداری نمیکند. مردم ما عادت کردند به ربهای بیکیفیت داخل بازار."
این زن از حکومت افغانستان میخواهد که زمین زراعتی در اختیار آنان قرار دهد، تا به شمار زنان شاغل در بخش کاشت، برداشت، پروسس و بسته بندی مواد غذایی افزوده شود.
او میافزاید: "یک خواست من این هست که حتی درخواستی هم به کابل دادم که از تولید به پروسس داشته باشیم و زمینهای به دسترس ما قرار داده شود، ما هم کشاورزی زنان بکنند و هم پروسس و تولیدی که دارند، بیشترتر داشته باشند."
نفس گل جامی در حال پروسس مواد غذایی است، او در عین کار میگوید: "اینها نمک بکردی؟ نه حالی میاندازم. نمک هم بنداز و سیر هم بنداز. کرفس هم بنداز به داخل."
خانم جامی تاکنون زمینه کاریابی برای شمار زیادی از زنانی فراهم ساخته که خانوادههایشان اجازه کار کردن در محیطهای مردانه را نمیدادند. سلیمه، ۲۵ ساله با پروسس موادغذایی لقمه نانی برای خانوادهاش پیدا میکند.
او گفت: "مدت دو سال میشود که پیش خانم جامی کار میکنم، معاش من ۴۵۰۰ افغانی است و اگر خانم جامی نمیبود؟ فامیل من اجازه نمیداد که پیش مردان کار کنم."
آصفه، ۴۰ سال دارد و در کارخانه پروسس موادغذایی نفس گل جامی مصروف کار است. شوهرش بیکار است و آصفه تمام مصارف زندگی چهار فرزندش را تأمین میکند.
او میگوید: "دو سال میشود که کار میکنم و برج ۴۵۰۰ افغانی میدهند و مصارف خانواده میکنم. پدر بچههای من به خانه بیکار نشسته است. مصارف خانه پیدا میکنم. میبرم، کرایه خانه من میشود، پول آب و برق من میشود."
نفسگل جامی یک مثال از زنان موفق ایست که با دست خالی فعالیت اقتصادی را آغاز کرده و حالا با اشتیاق فراوان برای گسترش فعالیت اقتصادیاش و حتی برای انتقال کارخانهاش به شهرک صنعتی برنامه ریزی میکند.
آمار اتاق تجارت و صنایع زنان در غرب افغانستان نشان می دهد که بیش از ۱۵۰۰ زن در بحش تجارت مصروف فعالیت هستند و بیش از ۱۵۰ زن نیز عضویت این اتاق را دارند.