شاروالیهای کابل و پکتیا از نگاه ارائۀ خدمات عامه در میان ۱۱ شهر عنوان بدترین اداره را گرفتند.
دیدبان شفافیت افغانستان در یک نظرسنجی، خدمات شاروالیهای یازده شهر افغانستان را براساس ۱۶ شاخص بررسی کرده است.
این سازمان غیردولتی در این نظرسنجی مواردی مانند رسیدگی به شکایتها، حسابدهی به مردم، مشارکت مردم در تصمیمگیری، نگهداری پروژههای بنیادی، شفافیت در امور مالی، دسترسی مردم به اطلاعات و برخی موارد دیگر مربوط به این ۱۱ شهر را بررسی کرده است.
بر بنیاد بررسی این نهاد، شاروالیهای پکتیا و کابل از ادارههایی هستند که از لحاظ ارائۀ خدمات عامه در بدترین وضعیت قرار گرفتهاند.
اکرام افضلی، رئیس اجرایی دیدبان شفافیت به رادیوی آزادی گفت که فساد و عدم اشتراک اطلاعات مربوط به خدمات عامه با مردم از شاخصهایی اند که فاصلۀ بین این ادارهها و مردم را بیشتر کرده است.
آقای افضلی افزود: "عوامل اصلی خرابی خدمات شهری موجودیت فساد، مرکزی کردن سیستم و نبود حکومتداری خوب هستند. این موارد سطح خدمات را پائین آورده و رضایت مردم هم در این بخش بسیار کم شده است."
آقای افضلی گفت که اختیار دادن به شاروالیها برای تصمیمگیری میتواند به آنها کمک کند تا روی پاهای خود بایستند.
دیدبان شفافیت افغانستان این نظرسنجی را در سال ۱۳۹۴ تنها به سطح شاروالی کابل آغاز کرده بود و با گذشت شش سال این نظرسنجی به سطح ۱۱ شهر گسترش یافته است.
این نهاد کابل، پکتیا، ننگرهار، بامیان، هرات، لغمان، مزارشریف، پروان، کندز، کاپیسا و کندهار را تحت بررسی قرار داده است.
در همین حال ادارۀ مستقل ارگانهای محلی با اشاره به صلاحیت شاروالیها میگوید که صلاحیت این ادارهها کم نشده است.
نرگس مومند، سخنگوی این اداره به رادیوی آزادی گفت: "صلاحیت شاروالیها از سوی ارگانهای محل کم نشده، بلکه به جایش باقی است، اما این که برخی شاروالیها در بخش ارائۀ خدمات ناکام بودهاند، یکی از دلایل اصلیاش این است که بودجه به ما به وقتش نمیرسد. زمانی که بودجه به ما برسد، باز آنها طی مراحلش میکنند."
با این که شاروالی کابل نتایج نظرسنجی دبدبان شفافیت را جز خراب ساختن اذهان عامه در برابر ادارههای عامه چیزی دیگر نمیداند.
سمیرا رسا، سخنگوی شاروالی کابل میگوید: "این نتایجی را که این نهاد نشر کرده، از نظر ما جز اینکه اعتماد مردم نسبت به ادارههای دولتی را خراب کند و میان هر دو طرف فاصله ایجاد کند، هیچ معنای دیگری ندارد."
این نظرسنجی در حالی انجام شده که به استثنای شاروالی کابل تمام شاروالیها مطابق به گزارشهای نشر شده گزارش کاری خود را به ادارۀ ارگانهای محلی ارائه میکنند.
ادارۀ ارگانهای محلی افغانستان معینیتی در بخش شاروالیها دارد که بیشتر تصمیهای آنها از طریق این معینیت اتخاذ میشود.