پیش‌بینی؛ تا دو ماه آینده میزان آلودگی کابل به خطِ سرخ خواهد رسید

آرشیف، نما ای از میزان آلوده‌گی هوا در شهر کابل

پیش‌بینی‌های اداره محیط زیست نشان می‌دهد که تا دوماه آینده آلودگی به سطح خطرناکی خواهد رسید. این اداره هشدار داده که اگر استفاده از آلوده‌کنندگان کاهش نیابد، خطرهای حیاتی به دنبال خواهد داشت.

پایتخت پرجمعیت و آلودگی مرگبار. اداره محیط زیست افغانستان از سرمای طولانی و خطرهای افزایش میزبان آلودگی در پایتخت این کشور هشدار می‌دهد.

پیش‌بینی این اداره نشان می‌دهد که به دلیل فقر و مصرف مواد سوخت آلاینده، تا دو ماه میزان آلودگی به خط سرخ خواهد رسید که خطرهای حیاتی به دنبال خواهد داشت.

محمدکاظم همایون، رئیس برنامه‌های محیط زیستی ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست به رادیو آزادی می‌گوید در حال حاضر آلودگی هوا از خط نارنجی عبور کرده است.

محمدکاظم همایون

آقای همایون گفت: "بررسی ما نشان می‌دهد که تا دو ماه دیگر از سطح استندرد آلودگی بلند خواهد بود. با افزایش کرونا هم خطرهای مرگ بیشتر خواهد بود. خواهش ما این است که باشندگان استفاده از زغال‌سنگ و دیگر آلوده‌کننده‌ها را کاهش دهند؛ حیات خود و دیگران را در خطر نیندازند، در غیر آن هیچ زورمندی در مقابل ما ایستاد شده نمی‌تواند."

به گفته آقای همایون، این اداره به بسیاری شهرک‌ها و ساختمان‌های بزرگ رهایشی که تصفیه‌کننده دود نصب نکرده‌اند دوهفته مهلت داده است.

نما ای از شهر کابل

EditDelete

او می‌گوید تا اکنون ۴۰۷۸ فعالیت دودزا در شهر کابل شناسایی شده است.

این اداره از مالکان ۵۸۸ ساختمان بزرگ و ۱۴ شهرک نظارت کرده، ۳۰۲ بلند منزل دستگاه تصفیه‌کننده دود نداشته، ۱۳۵ بلند منزل را مسدود کرده است.

این اداره می‌گوید بیشتر ساختمانهای بزرگی که این کار را نکرده‌اند مربوط زورمندان است.

اداره حفاظت از محیط زیست از پیگرد و جریمه نقدی ۱۶۰ تن از صاحبان این ساختمان‌ها سخن می‌زند که در مرکزگرمی‌های خود را با فیلتر تجهیز نکرده‌‌اند. به گفته این مقام اداره محیط زیست، برخی از آنان تا ۱۵۰ میلیون افغانی جریمه نقدی شده‌اند.

شماری از مردم در کابل از وضعیت موجود انتقاد می‌کنند. صدف یکی از آنها است.

او افزود"از بامداد که به سوی کار می‌روم تا که به خانه باز می‌گردم، به پیمانه آلودگی هوا زیاد می‌باشد که نمی‌توانم تنفس کنم یا راه بروم. حتی پیش روی خود را آدم دیده نمی‌تواند. متاسفانه نه مسئولان و نه مردم توجه ندارند. با آن‌که بارندگی‌ زیاد است، اما ما شاهد آلودگی هوا هستیم."

تمیم دیگر باشنده کابل خواستار توجه بیشتر مسئولان است: "هوای کابل تمام روز زیاد شده می‌رود. شام که بیرون شویم، اصلاً راه را دیده نمی‌توانیم. همین حالا خودم مریض هستم. زکام، ریزش و گلودردی همین حالا زیاد شده و همه مریض هستند. امیدوارم مسئولین توجه کنند."

داکتران می‌گویند روزانه ده‌ها بیمار مبتلا به بیماری‌های تنفسی مراجعه می‌کنند که بیشترشان کهن‌سال و کودک هستند.

به گفته مسئولان اداره محیط زیست، روزانه شش هزار تُن بریکیت در شهر کابل توزیع می‌شود و در سه ماه اخیر ۲۳۸ هزار تن زغال سنگاز شمال افغانستان به کابل انتقال داده شده است.

فردوس فرامرز سخنگوی فرماندهی پولیس کابل که عضویت کمیسیون مشترک نظارت از محیط زیست را دارد، می‌گوید پولیس روزانه از ورود صدها تُن مواد آلاینده هوا به کابل را می‌گیرد.