مذاکره کنندگان دولت افغانستان و طالبان در دوحه مرکز قطر گفته اند که در این مذاکرات یک وقفه ۲۰ روزه را اعلان میکنند.
در گفتگوهای ابتدایی مذاکره کنندگان دولت افغانستان و طالبان که دقیق سه ماه قبل در دوحه آغاز شد، وقفه کوتاه اعلان گردید.
شام دیروز شنبه (۲۲ قوس) دو طرف در اعلامیههای جداگانه گفتند که دور بعدی این مذاکرات سه هفته بعد روز ۱۶م ماه جدی، ۵ جنوری سال ۲۰۲۱ میلادی آغاز میشود.
مذاکره کنندگان گفته اند، این وقفه را به خاطری اعلان میکنند که به گفته آنها لست موضوعات اجندای مذاکرات بینالافغانی را که آنها به یکدیگر دادهاند، به مشوره زیاد نیاز دارد.
در اعلامیههای هئیتهای دولت افغانستان و طالبان از میزبانی کشور قطر سپاسگزاری شده، ولی واضح نشده است که دور بعدی این مذاکرات در قطر صورت میگیرد و یا جایی دیگر.
روز شنبه (۲۲ قوس) قبل از اعلان این وقفه در مذاکرات، شورای امنیت ملی افغانستان در یک اعلامیه خواست که دور دیگر مذاکرات باید در داخل افغانستان برگزار شود.
رحمتالله اندر سخنگوی این شورا میگوید در هر نقطه کشور که طالبان بخواهند آنها آماده اند و در این منطقه میتوانند نیازمندیها را برآورده کرده، سهولتها را ایجاد کنند.
رحمتالله اندر، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان
آقای اندر گفت: «ادامه گفتگوها در داخل این کشور برای همه قابل اعتماد خواهد بود و ساحه مشخص امنیتی برای آن ایجاد خواهد شد. همچنین از مصارف اضافهگی در این روند جلوگیری میشود.»
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان به رادیو آزادی گفت که در مورد این پیشنهاد حکومت بعداً نظر خود را ابراز میکنند.
سوال پیدا میشود که حکومت چرا با طالبان چنین پیشنهاد را در میان گذاشته است؟
ملالی شینورای مشاور امور اجتماعی رئیس جمهور افغانستان در یک صحبت تازه با رادیو آزادی گفت، چنین شک وجود دارد که در دراز مدت میزبانی قطر برای مذاکرات صلح افغانستان مفید نباشد.
بانو شینورای میگوید: «به نظر من کشور قطر برای فعلا خوب است، اما اگر در آینده آنها از پروسه صلح افغانستان برای منافع خود کار میگیرند، این بهتر خواهد بود که ما به یک کشوری برویم که در آنجا هیچگونه طرفداری از هیچ گروهی وجود نداشته باشد.»
ملالی شینواری
ولیالله شاهین کارشناس و ناظر سیاسی میگوید فعلا امکانات برای مذاکرات صلح در داخل افغاستان برابر نیست.
آقای شاهین گفت: «اول اینکه فضای اعتماد متبادل در بین هردو طرف وجود ندارد که این مذاکرات را در داخل افغانستان امکانپذیر کند. دوم اینکه در کل ولایات افغانستان جنگ با شدت جریان دارد. سوم اینکه اگر مذاکرات بینالافغانی به افغانستان هم انتقال شود، در این صورت دست جامعه جهانی از این مذاکرات قطع میشود و تقدیر آن بدست حکومت افغانستان میافتد.»
علاوه بر قطر چند کشور دیگر از جمله روسیه، چین، ازبیکستان، ایران، ناروی و جرمنی هم برای میزبانی مذاکرات بینالافغانی آمادگی نشان دادهاند.
اما تا حال معلوم نیست که دور بعدی مذاکرات در کجا و چگونه برگزار خواهد شد؟
گزارش: سمیع عباس