وزیر صحت افغانستان گفته با آنکه آمار مرگومیر مادران هنگام زایمان در سالهای اخیر کاهش یافته، اما هنوز هم در سطح نگرانکنندهای بالا است.
احمدجواد عثمانی در مراسم افتتاح شورای قابلهها و پرستاران گفت که در دو سال اخیر میزان مرگومیر مادران از ۱،۶۰۰ مرگ در هر صدهزار زایمان به ۶۰۰ مرگ رسیده است.با وجود این، به گفته آقای عثمانی، آمار مرگومیر مادران در افغانستان هنوز هم در سطح منطقه بالا است، ولی او امیدوار است که با توسعه خدمات قابلگی این آمار کاهش یابد.
گشایش شورای قابلهها و پرستارها گامی دیگری در راستای حمایت از آنها در کشوری که از آمار بالای مرگومیر مادران هنگام زایمان رنج میبرد.
احمدجواد عثمانی وزیر صحت افغانستان در مراسم گشایش این شورا نسبت به آمار بالای مرگومیر مادران هنگام زایمان اظهار نگرانی کرد.
آقای عثمانی اظهار امیدواری کرد که با توسعه خدمات قابلگی این آمار کاهش یابد.
"در حال حاضر میزان مرگ و میر مادران در کشور ما در مقایسه با کشورهای همسایه بالا است. تشکیل شورای پرستاران و قابلهها گام مثبتی است. با آموزش حرفهای قابلهها سطح مرگومیر مادران کاهش خواهد یافت."
به گفته وزیر صحت، دلیل سطح بالای مرگومیر مادران در گذشته نبود راهکار منظم، نبود قابله و پرستار و همچنین محدودیت خدمات صحی بوده است.
آقای عثمانی افزود که با افزایش شمار مراکز صحی در کشور، وضعیت خدمات صحی و قابلگی بهبود خواهد بود.
او اظهار امیدواری کرد که با تشکیل شورای قابلهها و پرستاران، میزان مرگومیر مادران در سالهای آینده تا ۸۰ درصد کاهش یابد به این شرط که گامهای بنیادی در این زمینه برداشته شود.
در همین حال، هیلی غرشین، رئیس اجرایی این شورا تشکیل این نهاد را گامی در راستای تأمین حقوق قابلهها و پرستارها و زمینهساز گسترش تسهیلات و خدمات قابلگی دانست: "وضعیت قابلگی نسبت به گذشته در افغانستان بسیار خوب شده، قابله های ما تلاش دارند تا خود را با معیارهای بین المللی برابر کنند. در قسمت پرستاران در حال حاضر همین قدر گفته می توانم که در سراسر کشور بیش از شش هزار در سیستم صحی مصروف کار اند و شمار قابله ها به حدود سی و یک هزار تن می رسد که در حال حاضر هفت هزار قابله در سیستم صحی کار میکنند. شمار پرستاران تا سال ۲۰۳۰ باید به ۳۲ هزار تن برسد."
به گفته او، در حال حاضر در افغانستان حدود ۳۱ هزار قابله و پنج هزار پرستار فعالیت میکنند.
خانم غرشین گفت که این شورا بدون حمایت حکومت نمیتواند به درستی کار کند.
بر اساس بررسی سال ۲۰۱۸ در افغانستان، مرگومیر مادران هنگام زایمان سالانه به ۱۶۰۰ مرگ در هر صدهزار زایمان میرسید. اما ظرف دو سال اخیر این آمار به ۶۰۰ مرگ در هر صدهزار زایمان کاهش یافته است.