مسیر حمله دیروز بر خان محمد وردک را تحلیل کرده است

روزنامه‌های کابل

رونامه‌های چاپ امروز کابل دوشنه (اول جدی) به بررسی و تحلیل افزایش حمله‌های مخالفان مسلح دولت به کابل و ولایت‌ها پرداخته و از حکومت انتقاد کرده‌اند.

  • مسیر

مسیر با بررسی حمله دیروز یک‌شنبه (۳۰ قوس) بر موتر حامل خان‌محمد وردک، عضو ولسی جرگه در کابل، سه موضوع را برجسته کرده است.

به نظر نویسنده، موضوع نخست این است که چنین حمله‌ها «واقعاً» کار گروه طالبان است و مسئولیت شماری از این گونه حمله‌ها را هم برعهده می‌گیرد، ولی در مواردی سکوت می‌کند.

از نظر سرمقاله‌نویس مسیر، موضوع دوم این است که شبکه‌های مخالف صلح به حمایت استخبارات خارجی دست به چنین حمله‌ها می‌زنند تا روند صلح را تخریب کنند. به نوشته روزنامه، گروه دولت اسلامی، معروف به داعش هم مشمول چنین گروه‌ها است.

نویسنده مسیر در تحلیل سومین گروه از عاملان چنین حمله‌ها، از افرادی به عنوان «برخی مقامات سیاسی دولتی و زورمندان» یاد کرده، ولی از مجموعۀ مشخصی نام نبرده است.

روزنامه مدعی شده که این افراد با استفاده از محافل مافیایی برای تأمین منافع خود دست به چنین کاری می‌زند.

نویسنده مسیر مقام‌های دولتی را برای جلوگیری از چنین حمله‌ها ناکام دانسته و تاکید کرده است که مقام‌ها تنها به محکوم کردن چنین حمله‌ها می‌پردازند، ولی گام عملی برای جلوگیری از این گونه حمله‌ها برنمی‌دارند.

  • هیواد

روزنامه دولتی هیواد در سرمقاله خود تاکید کرده که حمله‌های تروریستی به روند صلح آسیب می‌رساند.

نویسنده روزنامه با اشاره به رویدادهای خونین اخیر در کابل و ولایت‌ها نوشته که «دشمن» با مهارت کامل در کنار ریختن خون افغان‌ها، تلاش می‌کند تا از زندگی صلح‌آمیز و پیشرفت آن‌ها جلوگیری کند.

روزنامه اگرچه از گروه خاصی در این مورد نام نبرده، اما افزوده که دشمن تلاش می‌کند که اجماع در مورد صلح از هم بپاشد و روند صلح بی‌اعتبار شود.

سرمقاله‌نویس هیواد از جامعه جهانی هم خواسته است که منابع حمایت مالی گروه‌های تروریستی و مرکزهای آموزشی آن‌ها را از بین ببرد.

روزنامه از منابع مشخصی در این مورد یاد نکرده، اما تأکید کرده که حمایت از این گروه‌ها نه تنها برای افغانستان بلکه برای امنیت منطقه و جهان خطرناک است.

  • اطلاعات روز

و روزنامه اطلاعات روز در سرمقاله خود تاکید کرده است که نهادهای حقوق بشری بین‌المللی باید واکنش جدی در برابر عمال ضد بشری پاکستان نشان دهند. روزنامه مدعی است که چنین اعمالی در پاکستان اتفاق می‌افتد.

نویسنده اطلاعات روز با اشاره به تظاهرات در ولایت پکتیا، خوست و پکتیکا به حمایت از علی وزیر عضو جنبش تحقظ پشتون پاکستان، به تحلیل این موضوع در پاکستان پرداخته است.

روزنامه براساس گزارش‌های برخی از نهادهای حقوق بشری، برخی نهادهای نظامی و استخباراتی پاکستانی را مسئول کشتار هزاران نفر از مخالفان بلوچ و پشتون دولت پاکستان در وزیرستان، بلوچستان و برخی مناطق دیگر این کشور دانسته است.

به نظر سرمقاله‌نویس اطلاعات روز، ادامه اعمال ضد بشری نظامیان پاکستانی خلاف تمام قوانین بشری است.