منار جام افغانستان، به عنوان دومین منار خشتی جهان در آیسیسکو ثبت شد

منار جام

منار جام افغانستان که دومین منار خشتی جهان است، ثبت سازمان آیسیسکو شد.

منار جام ولایت غور در مرکز افغانستان که ثبت میراث‌های فرهنگی جهان در سازمان علمی‌فرهنگی سازمان ملل، یونسکو، نیز است، در فهرست میراث‌های فرهنگی جهان اسلام سازمان آیسیسکو ثبت شد.

وزارت خارجه افغانستان با نشر خبرنامه‌ای از این اقدام کمیتۀ میراث‌های فرهنگی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی جهان اسلام، آیسیسکو ستایش کرده.

در خبرنامه وزارت اطلاعات و فرهنگ آمده که منار جام نخستین اثر باستانی افغانستان است که در فهرست میراث‌های فرهنگی جهان اسلام درج می‌شود.

منار جام

در این خبرنامه گفته شده که آیسیسکو در سومین اجلاس خود، پس از ارزیابی‌های فراوان ۲۲ اثر فرهنگی از شش کشور اسلامی به شمول منار جام را در فهرستش درج کرد.

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید که تلاش‌ها به منظور ثبت منار جام در میراث‌های فرهنگی جهان اسلام در سال جاری آغاز شده بود و مدرک‌های مورد نیاز آن از طریق وزارت خارجه به این سازمان فرستاده شده بود.

صابر مومند، سخنگوی این وزارت به رادیوی آزادی گفت: "خوشبختانه چند روز قبل برای ما خبر رسید که در آخرین جلسه‌ای که آنان داشتند ۲۲ آبدۀ تاریخی از ۶ کشور اسلامی کاندید بود که منار جام هم شامل آن بود و مورد تأیید قرار گرفت و ثبت میراث‌های فرهنگی جهان اسلام شد."

صابر مومند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ

به گفتۀ آقای مومند، پس از این سازمان آیسیسکو هم مانند سازمان یونسکو در برابر این میراث فرهنگی افغانستان مکلفیت خواهد داشت و در راستای حفاظت و بازسازی آن سهم خواهد گرفت.

سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌‌گوید که کارهای ساخت دیوار حفاظتی منار جام غور چند ماه پیش به پایان رسیده، اما استحکامات آن انجام نشده و خطر تخریب هنوز هم این منار را تهدید می‌کند.

به گفتۀ او، کارهای مقدماتی برای تحکیمات این منار آغاز شده و پس از تأیید از سوی یونسکو که بودجه‌اش را نیز این سازمان می‌پردازد، کار تحکمیات آن نیز آغاز خواهد شد.

منار جام در سده دوازدهم میلادی در دورۀ غوریان ساخته شده و ۶۵ متر ارتفاع دارد و در سال ۲۰۰۲ مرکز حفظ میراث جهانی یونسکو این منار را در فهرست میراث فرهنگی جهان ثبت کرد. این بنا بعد از قطب منار در دهلی نو، هند بلندترین منار خشتی جهان است.