مرحله دوم مذاکرات میان افغانان؛ ختم جنگ و آتش‌بس مسائل کلیدی مورد بحث است

آرشیف، مذاکرات میان افغانان در قطر

انتظار می‌رود در مرحلۀ دوم مذاکرات، هیئت‌های مذاکره کنندۀ صلح دولت افغانستان و طالبان روی موضوعات گوناگون بشمول تقسیم قدرت بحث کنند.

فریدون خوزون، سخنگوی شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان به رادیو آزادی گفت، ختم جنگ و برقراری آتش بس نیز از مسائل کلیدی مورد بحث خواهد بود.

خوزون می‌گوید: "هیئت جمهوری اسلامی افغانستان که در مدت چند هفته در کابل سرگرم مشوره و رای‌زنی با کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحه ملی و اقشار مختلف جامعه بود، همه خواستار توقف جنگ و برقراری آتش‌بس دایمی در کشور شدند. امیدواری ما اینست که در این مرحلۀ مذاکرات ما بتوانیم برای برآورده کردن این خواست مردم افغانستان به پیشرفت خوب دست یابیم که آن توقف جنگ و آتش‌بس سراسری در افغانستان است."

فریدون خوزون، سخنگوی شورای عالی مصالحه ملی افغانستان

هیئت های مذاکره کنندۀ صلح دولت افغانستان و طالبان در دوازدهم ماه سپتمبر سال گذشته مذاکرات مقدماتی را آغاز کردند.

آن‌ها پس از ۳ ماه به توافق روی چارچوب و اصول مذاکرات اصلی دست یافتند و سپس برای سه هفته وقفه گرفتند.

مذاکره کننده‌های صلح دولت افغانستان برای آغاز مرحلۀ دیگر گفت‌وگو های صلح با طالبان، سه‌شنبه پنجم جنوری به شهر دوحه، پایتخت قطر رسیدند.

انتظار می‌رفت مرحلۀ دوم مذاکرات در پنجم جنوری آغاز شود.

محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر و هیئت دولت افغانستان دیشب از تبصره در این مورد با ما خودداری کردند.

محمد معصوم استانکزی

محمد معصوم استانکزی، رئیس هیئت مذاکره کنندۀ دولت سه‌شنبه (۱۶ جدی) پیش از آن که راهی قطر شود در پیام ویدئویی گفت، امیدوارست روی توقف جنگ توافق شود.

نیلوفر سخی، استاد امور بین‌المللی در پوهنتون جورج واشنگتن، زیاد خوشبین نیست که دو طرف به زودی در این مورد توافق کرده بتوانند.

بانو سخی می‌گوید: "فکر می‌کنم به این زودی به آتش‌بس یا کاهش خشونت امیدوار باشیم. زمانی که طرف‌های درگیر به یک توافق نزدیک می‌شوند، خشونت با آن افزایش می‌یابد. این موضوع در پروسه‌های صلح در تمامی جهان روشن شده."

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای صلح افغانستان پس از دیدار از پاکستان دیروز با عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی، حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین و عبدالرب رسول سیاف، فرمانده پیشین جهادی و برخی چهره‌های سیاسی دیگر دیدار کرد.

آقای خلیل‌زاد گفته است، انتظار دارد در مرحلۀ تازه مذاکرات صلح افغانستان پیشرفت ملموس شود.

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان

شماری از سیاستمدارهای دیگر و نیز سازما‌ن‌ها هم ابراز امیدواری کرده‌اند که از مرحلۀ نو مذاکرات نتیجۀ خوب به دست آید.

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در کابل، یوناما دیروز با انتشار خبرنامه‌ای این مذاکرات را برای پایان جنگ در افغانستان مهم خواند.

سفارت فرانسه در کابل نیز گفته است، در کنار افغان‌های شایستۀ صلح است، صلحی که به گفتۀ سفارت ارزش‌های دموکراتیک را حفظ کند.

سفارت فرانسه افزوده است، برای اعتمادسازی و موفقیت مذاکرات، برقراری آتش‌بس و توقف قتل‌های هدفمند مهم است.