بازارهای لیلامی در شبرغان، با آمد آمد سردی، گرمتر از گذشته شده. زمستان پای بیشتر مردم را به این بازارها کشیده است.
بیشتر شهریان شبرغان، لباسهای لیلامی را میپسندند. هم ارزان هستند و هم شیک و با دوام.
فیصل ۲۱ ساله از روستای منگوتی شبرغان، دنبال لباس لیلامی، به بازار آمده.
او میگوید، از ناگزیری و فقر اقتصادی به این بازار رو آورده: "به بازار لیلامی خریدن آمدیم، پول زیاد نداریم از مغازه بخریم آن هم در این روز های بیکاری، همین کالا های لیلامی پوشاک فقیر هاست. در مغازه یک جمپر به ۱۵۰۰ افغانی است ودر لیلامی ۱۰۰ افغانی میفروشند."
جمشید ۱۸ ساله، فروشندۀ لباسهای دست دو در شهر شبرغان است.
او به رادیو آزادی توضیح گفت که لباس لیلامی چگونه وارد افغانستان میشود: "این کالا ها از خارج مانند جاپان و سایر کشورها به دبی میآید، از آنجا به کراچی پاکستان و از آن طریق وارد افغانستان میشود."
استفاده از این لباسها گاهی برای برخیها درد سرساز هم بوده.
فریدون دو ماه پیش با پوشیدن پطلون لیلامی مبتلا به بیماری جلدی شده بود: "از لیلامی یک پطلون خریدم وسه روز پوشیدم در بدنم خارش پیدا شد. نزد داکتر جلدی رفتم هنوز هم احساس ناراحتی میکنم."
داکتران میگویند برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری، لباسهای دست دوم باید پیش از پوشیدن، با آب داغ و صابون یا پودر یک بار شسته شوند.
داکتر عبدالغفور احدی متخصص جلدی شفاخانه ولایتی جوزجان توضیح میدهد: "کسی که لباس دست دوم میپوشد یک بار بشوید، این بهتر است. در آب ۶۰ درجه سانتی گرید. در ماشین بشوید و در آفتاب بماند."
بازار لیلامی فروشان در افغانستان، یکسو به علت فقر اقتصادی مردم همواره گرم است از سوی دیگر جوانان نسبتاً دارا، این گونه لباس ها را بخاطر مفش بودن میپوشند.
به باور این جوانان، لباسهای لیلامی خاصتر استند و در فروشگاهها به ندرت پیدا میشوند.