"فعالیت آزادانهٔ قاچاقبران در مناطق تحت کنترول طالبان در نیمروز"

آرشیف، مرز افغانستان با ایران

مقام‌های محلی نیمروز ادعا می‌کنند که قاچاقبران در مناطق تحت کنترول طالبان در این ولایت بگونه آزاد فعالیت می‌کنند.

مناطق سرحدی میان افغانستان، ایران و پاکستان همچنان به عنوان مجرای قاچاق باقی مانده است، اما این تنها مواد مخدر نیست که از این طریق قاچاق می‌شود، بلکه مواد کیمیاوی نیز از همین راه‌ها و از کشورهای ایران و پاکستان به افغانستان آورده می‌شود، تا در تولید هیرویین به کار گرفته شود.

باز محمد ناصر رئیس شورای ولایتی نیمروز می‌گوید، کنترول مخالفان مسلح دولت بالای دشت‌های نیمروز و مناطق سرحدی، زمینه فعالیت را برای قاچاقبران مواد مخدر و مواد کیمیاوی فراهم کرده است.

موقعیت نیمروز در نقشه افغانستان

ناصر گفت: "هم مرز بودن ولایت نیمروز با ولایت‌های هلمند و فراه و همچنان مرزهای باز با کشورهای ایران و پاکستان قاچاقبران را به سمت این ولایت استقامت می‌دهد. دولت و نیروهای افغان بالای این دشت‌ها و سرحدات باز کنترول ندارد و مخالفان مسلح دولت آن را در کنترول خود دارند. به همین دلیل ما همواره از حکومت خواستیم که تشکیل پولیس سرحدی را در نیمروز بیشتر سازد."

ارزیابی‌ها و نظارت شورای ولایتی نیمروز نشان می‌دهد که بیشترین تمرکز قاچاقبران مواد مخدر بر ولسوالی‌های کنگ و چهاربرجک ولایت نیمروز است، زیرا این دو ولسوالی با کشورهای ایران و پاکستان در سرحد واقع شده است.

به اساس این ارزیابی‌ها، قاچاقبران مواد مخدر که در هماهنگی و همکاری با قاچاقبران خارجی فعالیت می‌کنند، در مقایسه به نیروهای افغان تجهیزات و امکانات بیشتر را در اختیار دارند.

پرویز سیستانی مدیر مبارزه با مواد مخدر ولایت نیمروز می‌گوید، با توجه به میزان بالای فعالیت قاچاقبران مواد مخدر، نیروهای افغان توانسته اند در مبارزه با قاچاقبران دست آورد چشمگیر داشته باشند.

سیستانی گفت: "در شش ماه گذشته ما بیش از ۲۳۰۰ کیلوگرام مواد مخدر را در ولایت نیمروز کشف و ضبط کردیم. در پیوند به قاچاق این مواد ۱۱۰ نفر دستگیر و به ارگان‌های عدلی و قضایی معرفی شده‌اند. از نزد آنان ۱۲ عراده موتر و پنج میل اسلحه مختلف‌النوع بدست آمده است."

آرشیف، مواد مخدر

ارزیابی‌های سالانه وزارت داخله افغانستان از میزان قاچاق مواد مخدر نشان می‌دهد که بیش از ۳۰ در صد تمام مواد مخدر تولید شده در افغانستان همه ساله از طریق پاکستان و نزدیک به ۲۰ فیصد آن نیز از طریق ایران به بازارهای جهانی قاچاق می‌شود.

بر بنیاد این ارزیابی، بیشترین مواد کیمیاوی نیز برای تولید هیرویین از طریق همین کشورها به افغانستان قاچاق می‌شود.