هر گوشه و کنار شهر و حتی جوار تعمیر مراکز آموزشی شاهد تجمع دهها معتادی است که در برابر چشمان مردم از مواد مخدر استفاده میکنند، اما علاوه بر آن، در این روزها ویدیو ها در شبکه های اجتماعی به چشم میخورند که برخی کاربران صحنه های استعمال مواد مخدر، به ویژه چرس و تابلیتهای نشه آور را در آن تمثیل میکنند.
استعمال کنندگان مواد مخدر در این ویدیوها با غرور کاذبی که از خود به نمایش میگذارند، طوری تمثیل میکنند که گویا از نشه کیف برده اند و در جامعه هم جلب توجه کرده اند.
عبدالشکور حیدری معاون مسلکی ریاست کاهش تقاضا به مواد مخدر وزارت صحت عامه به رادیو آزادی گفت، رشد سالم جوانان و نوجوانان نیازمند محیط سالم است، زیرا آنان از جامعه، به ویژه هم نسلان شان زودتر می آموزند.
او میگوید: "هر دو محیط، هم محیط مجازی و هم محیط حقیقی باید برای جوانان بسیار مصون باشد، چون جوانان و نوجوانان همیش از همتاها و هم سنین خود میآموزند و نمایش دادن مواد مخدر، به ویژه تمثیلی استعمال مواد مخدر که از طریق شبکه های اجتماعی صورت میگیرد، سبب گرایش آنان به استعمال مواد مخدر میشود."
آرشیف، معتادان مواد مخدر در شهر کابل
کمبود مکانهای تفریحی و نبود فرصتهای سرگرمی در افغانستان سبب شده تا شبکههای اجتماعی، به ویژه فیسبوک و یوتیوب وسیله سرگرم کننده برای نوجوانان مبدل شود و پیامهای که در این شبکه ها نشر میشوند، به آن به دیده پیامهای آموزشی نگاه کرده و به آن عمل میکنند.
بررسی های وزارت صحت عامه از معتادان داخل بستر در مراکز تداوی ترک اعتیاد نشان میدهد که قاچاقبران به برخی جوانان بگونه مجانی مواد مخدر و مصارف روزانه مالی شان را میدهند، تا آنان نوجوانان دیگر را به استعمال مواد مخدر تشویق کنند.
احمد تمیم سنجنی روانشناس بخش تداوی ترک اعتیاد میگوید، نمایشهای غرور آمیز استعمال کنندگان مواد مخدر در شبکه های اجتماعی سبب میشود، تا نوجوانان به این مواد به دیده تفریح بنگرند و آن را استعمال کنند.
او میافزاید: "مرحله اول رو آوردن به مواد مخدر تفریحی و تجربی است، وقتی یک نوجوان فردی را میبیند که از مواد مخدر، به ویژه چرس استفاده میکند و با غرور کاذب با پاچه های بلند و یخن باز در جامعه با غرور قدم میزند، افراد دیگر این جامعه از چنین فردی ترس پیدا میکند."
به اساس یافته های وزارت صحت عامه که هنگام مراجعه و جذب معتادان در مراکز ترک اعتیاد بدست آمده است، اکثریت معتادان مواد مخدر در افغانستان را جوانان تشکیل میدهند.
تعداد قابل ملاحظه این معتادان، تفریح و تجربه کردن نشه را دلیل معتاد شدن شان به مواد مخدر میدانند.