کمیته مصونیت خبرنگاران میگوید که در سال ۲۰۲۰ خشونت دربرابر خبرنگاران در مقایسه به سال گذشته ۲۶ درصد افزایش یافتهاست.
کمیته مصونیت خبرنگاران در گزارش تازهاش از افزایش خشونت در برابر خبرنگاران خبر دادهاست.
در این گزارش که روز پنجشنبه نشر شد آمده که در سال ۲۰۲۰ در افغانستان ۱۳۲ مورد خشونت در برابر خبرنگاران که شامل لت و کوب، زخمی، اختطاف، اشکال مختلف تهدید، سرقت و برخورد غیر قانونی میشود، به ثبت رسیدهاست.
این کمیته گفته که آمار ثبت شده در سال ۲۰۲۰ در مقایسه به سال ۲۰۱۹ افزایش ۲۶ درصد را نشان میدهد.
صدیقالله توحیدی مسوول دادخواهی کمیته مصونیت خبرنگاران روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که در سال ۲۰۲۰ هفت خبرنگار کشته شده، ۱۸ تن زخمی، ۱۰ خبرنگار مورد لت و کوب قرار گرفته، ۴۷ تن تهدید شده و شماری دیگری نیز به نوع مورد خشونت قرار گرفتهاند.
صدیقالله توحیدی مسوول دادخواهی کمیته مصونیت خبرنگاران
آقای توحیدی افزود: "ما در این سال ۷ خبرنگار را در جریان وظیفه و به دلیل کار رسانهای از دست دادیم. ۴ خبرنگار و کارمند رسانهای هم در حوادث مختلف دیگر به شهادت رسیدن در مجموع ما ۱۳۲ مورد خشونت علیه خبرنگاران را در سال ۲۰۲۰ ثبت کردیم."
آقای توحیدی همچنین از سرنوشت ناروشن آزادی بیان در جریان مذاکرات صلح ابراز نگرانی کرد و همچنین روی ﻋﻤﻠﯽ ﺷﺪن ﻃﺮح ﺣﺮاﺳﺖ از آزادی ﺑﯿﺎن و رﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎ تاکید کرد.
بر اساس آمار کمیته مصونیت خبرنگاران طالبان و داعش مسئول بیشترین خشونتها و تهدیدها در برابر خبرنگاران اند و مسوولان حکومتی در رده دوم قرار دارند.
با این همه طالبان هرچند به تازهگی چیزی نگفتهاند، اما پیش از این هدف قرار دادن خبرنگاران را رد کردهاند.
با این همه خبرنگاران نیز از خشونت در برابر شان نگرانی اند.
ظفر مومند و دیبا اکبری از جمع این خبرنگاران به رادیو آزادی میگویند.
آقای مومند افزود: "در چند ماه اخیر تهدیدات علیه خبرنگاران بیشتر شده و شاهد این هستیم که بیشتر خبرنگاران ورزیده کشور خود را از دست دادیم، یا ترور شدن و یا ماینهای چسپکی به یک نحوه آنان را کشتند و این به تمام خبرنگاران خیلی نگران کننده است."
الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی در هلمند و یما سیاووش خبرنگارپیشین شبکه تلویزیونی طلوع نیوز
او گفت: "خشونتها در مقابل خبرنگاران در سال روان به مراتب بیشتر از سالهای قبل شده و همین باعث شده تا بیشتر از خبرنگاران ترک کشور میکنند و همچنان خودم به عنوان خبرنگار نگرانیم افزایش یافته."
با این همه وزارت امور داخله میگوید که حکومت افغانستان و بخش امنیتی از آزادی بیان و رسانهها حمایت میکند.
طارق آرین سخنگوی وزارت امور داخله به رادیو آزادی گفت: "حکومت افغانستان بر تمامی تهدیدها در ۲۰ سال گذشته حداقل رسیدهگی کرده به استثنای یک - دو مورد که در ماههای اخیر رخ داده، بقیه تمامی دوسیههای جرمی تروریستی برایش پرداخته شده. تعدادی مجازات شدند و سرشان حبس آمد و تعدادی هم در مقابله با نیروهای امنیتی از بین رفتند و تعدادی هم در ساحهی نفوذ طالبان تروریست هستند."
طارق آرین سخنگوی وزارت امور داخله
نگرانی خبرنگاران در حالیست که در ماههای پسین انفجار ماینهای مقناطیسی، ترورهای هدفمند و تهدید در برابر خبرنگاران بیشتر شده و شماری از خبرنگاران نیز به این دلیل مجبور به ترک کشور شدهاند.
الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی در ولایت هلمند نیز ۱۲ نومبر سال ۲۰۲۰ در نتیجه انفجار ماین مقناطیسی در شهر لشکرگاه ولایت هلمند جاناش را از دست داد.
اگرچه چندی پس از آن وزارت امور داخله گفت که عامل قتل او را بازداشت کرده اما از سرنوشت او و بازداشت شدگان دیگر که متهم به چنین جرمی اند معلومات در دست نیست.