سروی دولت افغانستان نشان میدهد که کشت کوکنار در سال ۱۳۹۹ در این کشور ۳۷ در صد افزایش یافته است.
دولت افغانستان با دو سال تاخیر نتایج سروی کشت کوکنار در این کشور را نشر کرد، اما در این سروی تنها به مسئله کشت کوکنار پرداخته شده و با نادیده گرفتن سایر بتههای نشهآور، حتی میزان تریاک تولید شده در سال ۱۳۹۹ نیز روشن نیست.
نتایج سروی تخمینی دولت افغانستان که با استفاده از تصویرهای ماهواره بدست آمده، نشان میدهد که در سال ۱۳۹۸ در ۱۶۳ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده بود، اما در سال جاری شمسی بالای بیش از دو صد هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده است.
سیگار اما بر شیوه سروی انجام شده از سوی حکومت افغانستان در رابطه به میزان کشت کوکنار انتقاد میکند و میگوید، در این سروی هیچ نمونهبرداری از ساحه کشت کوکنار صورت نگرفته و تنها بر تصاویر ماهوارهای بسنده شده است.
در این گزارش آمده که در سال جاری شمسی در ۲۲ ولایت افغانستان کوکنار کشت شده، اما ۱۲ ولایت عاری از کشت کوکنار بوده است.
این در حال است که از میان این ۱۲ ولایت، در اکثریت آن به پیمانه زیاد بنگ کشت میشود، ولی در گزارش به آن اشاره نشده است.
نورالله ستانکزی معاون اداره ملی احصائيه و معلومات به رادیو آزادی گفت، که ۸۳ درصد کوکنار در ولایتهای هلمند، بادغیس، کندهار، ارزگان، فراه و نیمروز کشت شده، ولایتهای که اکثراً در آن جنگ جریان دارد و نفوذ مخالفان مسلح دولت در آن بیشتر است.
ستانکزی میگوید: "امسال در ۲۲ ولایت افغانستان در حدود ۲۲۳ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده که در مقایسه به سال گذشته شمسی، ۳۷ درصد افزایش را نشان میدهد. کشت کوکنار در شرق کشور، به شمول ولایتهای دایکندی و جوزجان کاهش یافته، اما در سایر ولایتها، به ویژه ولایتهای بادغیس و غزنی افزایش یافته است."
آرشیف، مزرعه کوکنار در افغانستان
اداره احصاییه و معلومات دلیل عدم مشخص شدن میزان تریاک تولید شده در سال ۱۳۹۹ را مشکلاتی ناشی از ویروس کرونا میداند.
ایالات متحده امریکا بر علاوه تمویل مالی عملیات نظامی بر کشتزارها و فابریکههای تولید موادمخدر، در سال ۲۰۲۰ میلادی ۲۴ میلیون دالر را جهت سروی وضعیت مواد مخدر با افغانستان کمک کرد، اما بر اساس یک گزارش تازه سیگار، وزارت دفاع امریکا هیچ بودجه مالی را برای عملیات بر ضد مواد مخدر در سال ۲۰۲۱ میلادی در نظر ندارد.
زیرا بر اساس یافتههای وزارت دفاع امریکا، هیچ یک از برنامههای مبارزه با مواد مخدر، به شمول مبارزه با کشت، تولید، قاچاق، استعمال و تداوی معتادان مواد مخدر در افغانستان نتیجه مثبت را در پی نداشته است.
محمد هاشم الکوزی عضو کمیسیون مبارزه با مواد مخدر مشرانو جرگه میگوید، کاهش کشت کوکنار به تفاهم میان دولت و دهقانان نیاز دارد، زیرا به گفته وی، در اکثریت ولایتهای تحت کشت کوکنار جنگ جریان دارد و محو مزارع کوکنار در آن ممکن نیست.
الکوزی میگوید: "اضرار کشت کوکنار را خود افغانها متقبل میشوند. ما طرفدار تخریب مزارع کوکنار استیم، اما طوری که دهاقین نیز متضرر نشوند و به آنان آسیب نرسد. تخریب مزارع کوکنار از راه زور و جبر ناممکن است و من فکر می کنم که چنین برنامههای قابل تطبیق باشد."
اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۹ به اینسو همه ساله نتایج سروی مشترک با دولت افغانستان را در رابطه به میزان کشت کوکنار و تولید تریاک نشر میکرد، اما بناء به اعتراض دولت افغانستان در رابطه به شیوه انجام این سروی، از سال ۲۰۱۸ میلادی به اینسو سروی کشت کوکنار نشر نشده بود.
بر بنیاد حکم رئیس جمهور محمد اشرف غنی در سال ۱۳۹۸، حال مسوولیت این سروی به اداره ملی احصاییه و معلومات سپرده شده، اما این اداره نتوانست در سال ۱۳۹۸ نتایج سروی کشت کوکنار را نشر کند و امسال نیز نتوانسته میزان تریاک تولید شده در افغانستان را معلوم کند.