عبدالرؤف باشنده ولایت ننگرهار میگوید نصب سیم خاردار در امتداد خط دیورند بر زندگی مردم دو طرف این خط تاثیر منفی گذاشته است: "قبلاً باشندگان نازیان به بسیار آرامی مواشی خود را به علفزارهای آن طرف خط دیورند میبردند و مردم آنطرف خط، مواشی خود را به اینطرف میآوردند. در غم و خوشی یک دیگر اشتراک میکردند. تمام اینها از بین رفته است."
نثار احمد باشنده دانگام کنر است. او به رادیو آزادی گفت: "قبلاً از طریق این راه به دانگام و مناطق سرحدی مواد خوراکی میآمد که برای مردم بسیار ارزان تمام میشد، حالا که از راه تورخم میآید بسیار قیمت تمام میشود."
نثار احمد گفت که دسترستی مردم به املاک و جایداد های شان نیز قطع شده و در غم و خوشی یکدیگر هم اشتراک کرده نمیتوانند.
خط دیورند که افغانستان و پاکستان را از هم جدا میسازد ۲۶۷۰ کیلوتر طول دارد که پاکستان و بعضی متحدین آن این خط را سرحد رسمی بین دو کشور میدانند.
مردم مقیم در دو طرف این خط اقوام پشتون هستند که از سالهای متمادی از این خط آزادانه میگذرند، اما در سالهای اخیر پاکستان برای افغانهای که از این خط به سمت قلمرو این کشور میروند داشتن ویزه را اجباری ساخته و در گذرگاهها نصب کردن کتاره و سیم خاردار را دوام میدهد.
شماری از باشنده های ولایت خوست در نزدیک خط دیورند به خاطر حصارکشی پاکستان اعتراض کرده اند 02 May 2019
این عمل برای پشتونهای که در دو طرف این خط اقامت دارند مشکلات را چند برابر ساخته است.
مقامهای پاکستان در ماه جنوری گفتند که در ۹۰ فیصد این راه کتاره فلزی سه متره و سیم خاردار نصب کرده و تا ماه جون این کار بر تمام این خط تکمیل میشود.
عبدالیوسف یک تاجر کورم اجنسی به رادیو آزادی گفت که مردم منطقه برای کار و بار و تکسی رانی به افغانستان رفت و آمد میکردند اما به گفته او دیگر این کار ممکن نیست.
علاوه بر تجارت بندش راهها توسط کتاره و سیم خاردار برای مردم عام از نگاه اجتماعی هم مشکلات زیاد ایجاد کرده.
انور صدیقی باشنده منطقه زازی آریوب ولایت پکتیا است. او به رادیو آزادی گفت که نصف قوم پشتون در آنطرف مانده و نصف در این طرف: "ما با آنها روابط فرهنگی داریم، ریشه مشترک داریم، خویشی و دوستی داریم. ننگ و غیرت و هرچیز ما با هم شریک است. پشتون بالا و پشتون پایین هر دو یک مردم هستیم. حالا که سیم خاردار بین ما نصب شده مشکلات ما بسیار زیاد شده."
دروازۀ که از سوی پاکستان در خط دیورند ساخته شده است July 16 2020
پیمان خط دیورند در سال ۱۸۹۳ میلادی بین هند بریتانوی و عبدالرحمن خان پادشاه آنوقت افغانستان برای ۱۰۰ سال امضا شد و حالا ۱۲۸ سال از آن میگذرد.
پاکستان میگوید به این دلیل در امتداد این خط سیم خاردار و کتارهها نصب میکند که از رفت و آمد تروریستان جلوگیری کند، اما حکومت افغانستان میگوید که پاکستان در قلمرو خود به تروریستان پناه گاه داده است.
مقامهای افغانستان نصب کتارهها و سیم خاردار را محکوم کرده و آن را اقدام یکجانبه از سوی پاکستان میخوانند.
با آغاز این کار پاکستان، در امتداد خط دیورند برخورد هم صورت گرفته که خونین ترین آن در ماه جولای گذشته در چمن بود که در آن ۱۵ ملکی افغان کشته شدند.
مقامهای پاکستان میگویند با وضع محدودیت بر رفت و آمد در دو طرف خط دیورند حملات تروریستی دراین کشور به اندازه چشمگیر کاهش یافته است.