تدوین نصاب تعلیمی پولیس با در نظر داشت دیدگاه مردمی

آرشیف، مراسم فراغت شماری از افسران پولیس در ولایت هرات. 15 October 2020

به دنبال انتقادها از برخورد نادرست پولیس در مناطق مختلف افغانستان، وزارت داخله از تدوین نصاب تعلیمی پولیس در مشوره با اقشار مختلف جامعه خبر داده است.

طارق آرین، سخنگوی این وزارت روز یکشنبه (۱۹ دلو) به رادیو آزادی گفت که کار روی این نصاب از اوایل سال جاری آغاز شد و به تأیید وزیر داخله رسید: "این نصاب به سطح ساتونکی، ساتمن و افسر تدوین شده که برای سال ۱۴۰۰ قابل اجرا می‌باشد."

سخنگوی وزارت داخله گفت که دیدگاه اجتماعی و مردمی در این نصاب در نظر گرفته شده است: "چون همیشه بر رفتار پولیس نسبت به اقشار مختلف جامعه انتقاد وجود داشته بنابراین، ما جامعه را در تحلیل و تغییر نصاب دخیل ساختم."

طارق آرین سخنگوی وزارت داخله افغانستان

آقای آرین گفت که این نصاب پس از تحقیق و جمع‌آوری دیدگاه‌های اقشار مختلف جامعه از جمله فعالان مدنی، رسانه‌ها و افسران در سطوح مختلف برای شناسایی خلاهای نصاب تعلیمی و بالا بردن ظرفیت پولیس، تدوین شده است.

وی گفت که در گذشته دیدگاه های مردم در نصاب تعلیمی پولیس بازتاب نمی‌یافت. به گفته او، این اولین بار است که نصاب براساس دیدگاه مردم تهیه و به اجرا گذاشته می‌شود.

وی افزود که برای تقویت این نصاب دیدگاه کارشناسان خارجی نیز در نظر گرفته شده است.

این در حالی است که شماری از مردم هنوز هم از چگونگی برخورد پولیس انتقاد می‌کنند.

عبدل باشنده ولایت کندز می‌گوید برخورد پولیس با مردم مناسب نیست: " همین مساله سبب شده است که مردم از پولیس فاصله بگیرند و در ضمن ناامنی و مشکلات هم بیشتر شود."

عبدالله باشنده ننگرهار نیز از برخورد پولیس با مردم در این ولایت ناراض است: "پولیس یک بادار است در حالی که باید پولیس خدمت گار مردم باشد نه بادار مردم. ما از وزارت داخله می‌خواهیم که به پولیس بیاموزد که با مردم برخورد خوب داشته باشد."

در همین حال، شماری از کارشناسان نظامی می‌گویند تا کنون هر برنامه‌ای که برای پیشرفت پولیس در جامعه صورت گرفته، به نحوی تحت تأثیر دیدگاه‌های مشاوران خارجی‌ بوده است.

باری عارض

باری عارض، یکی از این کارشناسان تدوین نصاب تعلیمی پولیس را با در نظرداشت دیدگاه جامعه مهم می‌داند، اما می‌گوید که این نصاب زمانی موثریت دارد که به گونه درست اجرا شود.

او می‌‌گوید: "کار خوبی به نفع قوای امنیتی کشور صورت گرفته. این نصاب در بخش عملکرد پولیس در برابر مردم و جامعه یک اقدام نیک است، ولی مهم‌تر از همه، تطبیق آن است. من فکر می‌کنم که قوای امنیتی در قسمت تطبیق آن هم اقدامات جدی و عملی را روی دست بگیرد."

فقیر محمد فقیر، وزیر پیشین داخله می‌گوید از گذشته‌ها برای تغییر برخورد پولیس با مردم تلاش صورت گرفته، اما این تلاش‌ها تا حال نتیجه درستی نداشته است.

وی نیز تاکید می‌کند که برای بالابردن ظرفیت پولیس و برخورد آن با مردم، باید در عمل اقدام شود. به باور او، تنها تدوین چنین نصاب‌ها کافی نیست.