علمای دینی زون غرب خواستار ختم جنگ و اعلام آتش‌بس شدند

گردهمایی علمای زون غرب افغانستان در ولایت هرات. Feb 23 2021

رئیس شورای علمای زون غرب افغانستان از کندی در روند گفت‌وگوهای بین‌الافغانی در دوحه قطر انتقاد می‌کند. او می‌گوید که حکومت افغانستان و گروه طالبان اراده جدی برای ختم جنگ ندارند و باید هر دو طرف زمینه برقراری آتش‌بس را فراهم سازند.

صدها تن از علمای دینی در یک همایش در مسجد جامع بزرگ هرات از نیروهای امنیتی افغان اعلام حمایت کردند. این علما در این همایش از حکومت افغانستان و گروه طالبان خواستند که دست از جنگ و خشونت بردارند.

مولوی خداداد صالح، رئیس علمای زون غرب افغانستان از کندی در روند مذاکرات بین‌الافغانی در دوحه انتقاد کرد. او گفت که باید حکومت و طالبان به جنگ نقطه پایان بگذارند: "پس معلوم است که طرفین صلح اراده مستحکم برای صلح ندارند و این قول خداست که از هر چیز مهم تر صلح است. اراده صلح اگر باشد، خدا توفیق می‌دهد. ما می‌گویم که خداوند به طرفین اراده بدهد که در افغانستان صلح بیاید و آتش‌بس دایمی بیاید تا مردم از این حالت نجات پیدا کنند."

دور دوم گفتگوهای بین‌الافغانی پس از وقفه حدود یک ونیم ماه در دوحه از سرگرفته شده است. روسا و برخی از اعضای هیئت‌های مذاکره کننده حکومت افغانستان و طالبان با هم دیدار کرده اند.

عبدالمجید صمیم و خلیل احمد کریمی دو تن از علمای دینی هرات می‌گویند که مردم از جنگ و خشونت خسته‌ شده و باید آتش‌بس اعلام شود.

"جنگ‌های طولانی که طی چهار دهه گذشته صورت گرفته، مردم خسته شده‌اند و همه مردم ما از جنگ خسته هستند.»

«ما از هر دو طرف می‌خواهیم که ان‌شاالله به‌زودترین فرصت بنشیند و برای خدا و همین مردم یک صلح اسلامی ان‌شالله برقرار کنند."

در خطبه نماز جمعه گذشته، مولوی مجیب‌الرحمان انصاری خطیب مسجد جامع گازرگاه هرات گفته بود که حمایت از نظام افغانستان گناه کبیره است و نباید کارمندان ملکی و نظامی با نظام همکاری کنند. پس از انتقادهای شدید، مولوی انصاری از این موضعش عقب نشینی کرده است.

عبدالقیوم ظفر، یک تن از علمای دین در هرات تأکید دارد که نباید از منابر مساجد برای ترویج خشونت و قتل و کشتار استفاده شود: "مردم هم توقع زیاد از علما دارد که آنان از تشدد و از پراکندگی و ناهنجاری اجتماعی بپرهیزند و از گفتار ناسنجیده بپرهیزند و کشور را به طرف آشوب نکشانند. ما جنگ‌های زیادی متقبل شدیم و دیگر بس است و نمی‌خواهیم که خون یکی از هم وطنان ما ریخته شود."

با امضای موافقتنامه صلح میان امریکا و گروه طالبان، امیدواری برای ختم جنگ یا لااقل کاهش خشونت‌ها در میان افغان‌ها ایجاد شده بود، اما سطح خشونت‌ها هم چنان بلند است. حکومت افغانستان گروه طالبان را متهم می‌کند که بر خلاف تعهد شان به افزایش خشونت‌ها اقدام کرده‌، اما گروه طالبان این اتهامات را نمی پذیرد.