از هر ۵۰۰ معتاد در بلخ، برای یک تن بستر و شرایط درمانی مهیا است 

آرشیف، عکس جنبه تزئینی دارد

مسئولان ریاست صحت عامه در بلخ می‌گویند که از هر ۵۰۰ معتاد تنها برای یک تن آنها در مراکز درمانی بستر تداوی وجود دارد.

قیس فیروزی ۳۷ سال دارد و در ایران کارگر بود که به مواد مخدر مبتلا شد.

او اکنون در مرکز اعتیاد مواد مخدر ریاست صحت عامه بلخ تحت درمان است.

وی بیم دارد که پس از درمان به دلیل نبود کار و ضعف اقتصادی، دوباره روانه مخروبه‌های کوچه و پس کوچه‌های شهر مزار نشود.

او می‌گوید: "میترسم که از اینجا بیرون شوم کار دریافت نکنم و باز با یک بوری پر از کبار و کثافت روانه سرک و کوچه‌ها نشوم. دوباره دزدی نکنم و دوباره مخروبه نشین نشوم."

مسئولان در ریاست صحت عامه بلخ هم می‌گویند که نبود زمینه کار و افزایش ناامنی در بلخ سبب رو آوردن جوانان به مواد مخدر شده‌است.

آرشیف، یک معتاد مواد مخدر در افغانستان

عصمت‌الله‌ ‌کريمی، مسئول مراکز اعتياد صحت عامه بلخ، به رادیو آزادی گفت که مساعد بودن زمینه قاچاق و ترافیک مواد مخدر نیز از عوامل افزایش آمار معتادان در این ولایت است.

وی افزود: " آنچه به آمار معتادین در بلخ افزوده است دسترسی آسان جوانان به مواد مخدر می‌باشد‌. قاچاق آزادانه سبب شده که تعداد جوانان معتاد روز به روز بیشتر شود."

سازمان خط نو، یکی از مراکز پژوهشی در مورد به کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در شمال افغانستان است.

سازمان خط نو

عبدالقادر مصباح، رئیس این سازمان گفته که به طور مجموعی در بلخ بیش از ۲۱۰ هزار تن به شمول مردان، زنان و کودکان معتاد به مصرف مواد مخدر اند.

آقای مصباح نیز کمبود مراکز درمانی معتادان را یکی از چالش‌هایی فرا راه مبارزه با اعتیاد در بلخ دانسته.

با این وجود، عصمت‌الله کریمی، مسئول مراکز اعتیاد صحت عامه بلخ می‌پذیرد که تنها چهار مرکز درمانی معتادین در این ولایت وجود دارد که ظرفیت کلی آن به ۴۳۵ بستر می‌رسد.

به گفته او که با توجه به افزایش روزافزون تعداد معتادان در بلخ این مقدار بستر درمانی برای معتاد بسنده نیست.

به گفته کریمی که نبود اطلاعات کافی در مورد اضرار مواد مخدر در جامعه نيز سبب شده‌است‌ تا مردم راجع به اين پديده کشنده بی‌تفاوت باشند.

او می‌گویدکه برخی از قاچاقبران و فروشندگان مواد مخدر به طور آزادانه در نقاط مختلف ولایت بلخ دست به فروش مواد مخدر می‌زنند.

آرشیف، عکس جنبه تزئینی دارد

او افزود: "ما بارها حین جمع‌آوری افراد معتاد از بين آن‌ها اشخاصی را هم يافتيم که خودشان معتاد نبودند بلکه بخاطر فروش مواد مخدر لباس معتادين را پوشيده و فعاليت می‌کردند."

با این حال، پولیس بلخ گفته که در تلاش محدود سازی دسترسی افراد به مواد مخدر در این ولایت است.

عادل شاه عادل سخنگوی قوماندانی امنیه بلخ چنین گفت: " ما سعی میکنم تا جلو فروش مواد مخدر را بگيريم و تنها در یک هفته گذشته ۴ تن به اتهام فروش انواع مواد مخدر و نشه آور بازداشت شده اند."

گفتنیست که هرچند ریاست صحت عامه بلخ در جریان یک سال گذشته صدها معتاد را درمان کرده، اما برخی آنها به‌دلیل دسترسی سهل به مواد مخدر و رنج از فقر و تنگدستی دوباره به اعتیاد رو آورده اند.