آغاز سفرهای منطقوی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان و چگونگی روند صلح از موضوعهای اصلی مورد بحث در سرمقالههای روزنامههای چاپ امروز کابل است.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح با اشاره به سفر زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان به کابل نوشته است، آقای خلیلزاد برای حل مشکلات بهمیان آمده در روند صلح و بحث در مورد این روند، سفرهای منطقویاش را آغاز کرده است.
سرمقاله نویس نوشته است، زلمی خلیلزاد احتمالا پیشنهادهایی را نیز با خود به کابل و دوحه آورده است اما تا هنوز روشن نیست که این پیشنهادها چه اند.
نویسنده نگاشته است، میتوان گمان برد که بازنگری توافقنامه دوحه، رهایی هفت هزار زندانی طالبان و یا بخشی از آنها با شرطهای کاهش خشونتها و تمدید ماموریت نیروهای خارجی پس از ماه می از پیشنهادهای او برای گروه طالبان و دولت افغانستان خواهد بود.
به باور نویسنده هشت صبح، عامل بن بست مذاکرات بینالافغانی، مواد توافقنامه دوحه و تشدید خشونتها از سوی طالبان میباشد و ضمن آن بازگشت زندانیان رها شده طالبان به صفوف جنگ از میزان صداقت این گروه در مذاکره با جانب دولت کاسته و باعث بی اعتمادی دولت نسبت به این گروه شده است.
نویسنده تاکید میکند که روند صلح باید به شرط کاهش خشونتها و یا هم فرمول تازهای برای آغاز مذاکرات بینالافغانی از سر گرفته شود.
- مسیر
روزنامه مسیر با این پرسش سرمقالهاش را آغاز کرده است که خلیلزاد با چه پیامی آمده است؟
در سرمقاله آمده است حکومت تازهٔ امریکا روند بررسی توافق نامه دوحه و روند صلح را آغاز کرده است هرچند هنوز هم نتیجه آن روشن نیست اما از سفر آقای خلیلزاد چنین معلوم میشود که حکومت امریکا فیصلهاش را نهایی کرده است و حالا برای عملی کردن آن تلاشها را آغاز کرده است.
نویسنده نگاشته است تا کنون مسالهای روشن این است که امریکا بر طالبان فشارها را بیشتر و آنان را برای پذیرفتن برخی خواستها مجبور میکند.
اما به باور نویسنده امریکا به هیچ صورت نمیخواهد که تفاهم نامه دوحه لغو شود.
به باور نویسنده امریکا برای طالبان پیامهای داده و مذاکرات رسمی را هم با آنان آغاز کرده است تا از آنان بخواهد که چند ماه دیگر هم نیروهای امریکایی در افغانستان باقی بمانند، قطع روابط این گروه با القاعده و دیگر گروههای هراس افگن و برخی مسایل دیگر هم است که باید طالبان آن را بپذیرند.
سرمقاله نویس تاکید میکند اگر طالبان این خواستها را بپذیرند به جای آن امتیازات زیادی را از امریکا میخواهند که رهایی زندانیان و بیرون شدن نامهای رهبران این گروه از لست سیاه سازمان ملل متحد از خواستهای این گروه خواهد بود اما با آنهم امریکا از طالبان انتظار دارد که برای آنها تهدید نباشند و منافع سیاسی را مصون نگهدارند.
- هیواد
و روزنامه دولتی هیواد تاکید کرده که باید فرصتهای به میان آمدهای صلح از دست نرود.
در سرمقاله آمده است حالا که زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان سفرهای منطقوی اشرا آغاز کرده است ممکن پیام حکومت تازهٔ امریکا را هم با خود داشته باشد و این یک پیام واضح و بر صلح متمرکز خواهد بود زیرا به گفته نویسنده ناتو و امریکا به این نتیجه رسیدهاند که هنوز هم طالبان و دیگر گروههای هراس افگن به عنوان خطر بزرگ باقی ماندهاند و اگر اقدامات برضد آنان متوقف شود منطقه و جهان به شمول افغانستان با تهدید مواجه میشوند.
نویسنده تاکید میکند بخاطر همین مساله صلح مهم است و این یک فرصت بزرگ برای طالبان است و اگر این گروه به سیاست باور دارند و برای بدست آوردن قدرت باید مردم را از خود سازند و از راه سیاست مبارزه کنند.