بزرگداشت از ۹۰سالگی انجمن ادبی هرات

مراسم بزرگذاشت از ۹۰ سالگی انجمن ادبی هرات

از ۹۰ سالگی انجمن ادبی هرات بزرگداشت شد. مسئولان انجمن ادبی هرات می‌گویند که آنان در کنار رشد شعر و داستان، یک نسل از شاعران و نویسندگان را در این انجمن آموزش داده‌اند.

اما این مسئولان مدعی اند که آنان با کمترین امکانات برای تداوم فعالیت می‌پردازند و هیچ امیدی برای حمایت از آنان وجود ندارد.

شعرخوانی به مناسبت ۹۰ سالگی انجمن ادبی هرات. گروهی از نویسندگان، شاعران و فرهنگیان هرات در این مراسم مرور کوتاهی بر فعالیت این انجمن می‌کنند.

به روایت مسئولان انجمن ادبی هرات، انجمن ادبی کابل پس از هرات گشایش یافته و انجمن ادبی هرات با قدامت‌ترین انجمن ادبی افغانستان است.

ناصر رهیاب، عضو انجمن ادبی هرات می‌گوید که چرخه‌ فعالیت این انجمن با کمبود شدید امکانات می‌چرخد.

آقای رهیاب گفت: "مشکلات این هست که علاقمندی‌های که در گذشته بود، کم شده. از نظر اقتصادی انجمن هیچ چیز ندارد، جا ندارد، کارمند ندارد و حتی یک خدمه ندارد که بتواند چای برای ما فراهم سازد."

انجمن ادبی هرات حتی در دوران رژیم طالبان در افغانستان فعالیت داشت و نشست‌های شعرخوانی و نقد شعر و داستان برگزار می‌شد، اما زیر نظر طالبان.

حالا گرد فراموشی روی نشریه‌های «اورنگ هشتم» و «کودک» انجمن ادبی هرات نشسته و هیچ افق روشنی برای به زیور چاپ آراسته شدن این دو نشریه مطرح و خوش‌نام نیست.

داوود منیر، رییس انجمن ادبی هرات گفت: "من امیدوار هستم که جشن ۹۰ سالگی انجمن ادبی یک تکانه باشد برای خود مردم، نهادهای مدنی، جامعه فرهنگی و جامعه ای که دل‌شان به فرهنگ و ادبیات می‌سوزد و انتظار دارند که این فرهنگ و این ادبیات به تعالی برسد و این ظرفیت‌ها دقیقاً در انجمن ادبی هرات وجود دارد و انتظار حمایت از این بخش‌ها انجمن ادبی هرات دارد."

داوود منیر، رییس انجمن ادبی هرات

سید وحید قتالی، والی هرات می‌پذیرد که حکومت افغانستان کاری برای حمایت از انجمن ادبی این ولایت انجام نداده است.

آقای قتالی می‌گوید: "من فکر می‌کنم که شعر و جامعه شما سخت نیاز دارد که آنانی که کل این گذشته با ارزش را نوشتند و رقم زدند و دوباره باز بیایند و عرض اندام کنند. اظهار شرمندگی می‌کنم که نقش بسزایی نداشتم در کنار شما."

سید وحید قتالی، والی هرات

در حاشیه مراسم بزرگداشت از ۹۰ سالگی انجمن ادبی هرات، نمایشگاه کوچک کتاب برگزار شده است.

او افزود: "به مناسب ۹۰ سالگی انجمن ادبی هرات چندین کتاب از نویسندگان مطرح هرات که کتاب‌های آنان به نمایش گذاشته شده و این‌ها از اشعار هراتی و شاعران هراتی است."

شور و شوق شاعران عضو انجمن ادبی هرات برای چاپ مجموعه‌های شعری همچنان زیاد است، در شرایطی‌که حمایت چندانی از آنان صورت نمی‌گیرد.

«تو هزار عاشق پر غم از من داری

احتمالاً بیشتر هم به جزء از من داری

چه گمانی غلطی کردم، از پاکی تو که

یک عالم همدم به جزء از من داری

اتفاقی که سرک می‌کشم از دیوارت

باز یک تازه محرم به جزء از من داری»

این غزل یکی از مشهورترین اشعار جاوید نبی‌زاده، شاعر جوان هراتی است که در انجمن ادبی هرات رشد کرده و حالا نام و نشانی در میان شاعران افغانستان برای خود دست و پا کرده است.

جاوید نبی‌زاده رشد و بالندگی در شعر را مدیون پیشکسوتان انجمن ادبی هرات می‌داند.

آقای نبی‌زاده می‌گوید:انجمن ادبی هرات طی سالیانی که فعالیت مثمر داشته، شخصیت‌های زیادی به جامعه تقدیم کرده که اینان شاعران و نویسندگان تاثیرگذاری بوده‌اند و از این جمله اگر حساب شود، من کوچکم هم بودم. گستردگی این فضا و با بودن بودجه بیشتر ما قطعاً می‌توانیم بیشتر از این در انجمن ادبی تأثیر گذار باشیم."

از عبدالعلی شایق هروی، محمد ابراهیم رجایی، فکری سلجوقی وعبدالواحد بهره از چهره‌های تأثیرگذار در طی فعالیت ۹ دهه انجمن ادبی هرات نام برده می‌شود.

«تا حیرت خرام تو سامانه دیده‌ است

چندین قیامت قد کشیده است

آزاد هستم از توهم نیرنگ روزگار

طاوس این چمن ز خیالم پریده است

کو منزل چند که در کاروان شوق

آسودگی ز آبله پا رمیده است

انجمن ادبی هرات حلقه وصل نویسندگان، شاعران و فرهنگیان را تشکیل می‌دهد، تا آنان به‌عنوان میراث دار این انجمن، گام‌های برای رشد ادبیات بردارند.