برنامه تداوی معتادان موادمخدر با شیوه تعویضی برای اولینبار در افغانستان آغاز شد.
وزارت صحت عامه افغانستان شیوه تداوی تعویضی معتادان موادمخدر را آغاز کرد و مرحله نخست آن را در شفاخانه هزار بستر معتادان در کابل افتتاح نمود.
در حال حاضر در افغانستان در کنار سایر شیوههای غیررسمی و عنعنوی تداوی معتادان موادمخدر، در مراکز رسمی وزارت صحت عامه، در بخش تداوی معتادان از شیوه تعویضی استفاده میشود.
به کارگیری شیوه اعرضی از معتاد میخواهد تا ۴۵ روز در مرکز تداوی بستری شود و در این مدت تمامی اعراض و علایمی ناشی از اعتیاد وی یک به یک تداوی میشود، اما حال وزارت صحت عامه شیوه جدید را بنام تداوی تعویضی معرفی و استفاده از آن را در مراکز ترک اعتیاد آغاز کرد.
داکتر محمد ظاهر سلطانی رییس شفاخانه هزار بستر تداوی معتادان به رادیو آزادی گفت، در شیوه تعویضی معتادان با استفاده از داروهای بپرونورفین و میتادون تداوی خواهند شد.
او افزود: "تداوی تعویضی مدل تداوی ای است که بیشتر کشورها از آن استفاده میکنند و ما هم نخستین بار آن را در مرکز هزار بستر تداوی معتادان در کابل افتتاح کردیم. تداوی تعویضی از نظر کاهش اضرار و خطرات فواید خوب دارد. مریض میتواند به کار و خانواده خود رسیدهگی کند و مجبور نیست که ۴۵ روز بستری باشد و میزان جرایم و اضرار مواد در بدنش کمتر میشود."
در قانون مبارزه با موادمخدر تداوی معتادان به گونه داوطلبانه پیشبینی شده و داکتران نیز به این باور اند که تداوی اجباری معتاد نتیجه بخش نیست.
وزارت صحت عامه یکی از دلایل کم علاقهگی معتادان جهت مراجعه به مراکز تداوی ترک اعتیاد را طولانی بودن مرحله تداوی در شیوه اعرضی میدانند.
داکتر محسن حسن متخصص تداوی معتادان در رابطه به تفاوتهای تداوی اعرضی و شیوه تداوی تعویضی میگوید: "تداوی عرضی این است که اعراض و علایم معتاد تداوی میشود، مثلاً دردها و اسهالات شان تداوی میشود. تداوی تعویضی این است که یک ماده به ماده دیگر تبدیل می شود، مثلاً وقتی یک فرد از تریاک استفاده می کند، در زمان تداوی به وی بپرونورفین داده میشود و یا در برخی کشورها از میتادون استفاده میکنند. برخی کشورها استفاده از میتادون را اجازه داده اند و برخی نه، چون گفته میشود که خود میتادون هم اعتیاد آور است."
وزارت صحت عامه نقش خانواده را در کاهش تقاضا به موادمخدر و جلوگیری از اعتیاد مجدد افراد تداوی شده مهم میداند و از خانواده ها میخواهد، که با برخورد خوب با اعضای معتاد شان آنان را به دوری از موادمخدر تشویق کنند.
Your browser doesn’t support HTML5