خواست ائتلاف برای ایجاد صلح در امریکا: آزادی‌ زنان افغانستان قربانی نشود

شماری از سربازان زن در افغانستان

ائتلاف برای ایجاد صلح مستقر در ایالات متحده امریکا از دولت این کشور می‌خواهد که آزادیهای بدست آمده زنان افغانستان را قربانی مصلحت‌‌های سیاسی نکند.

در حالی که نگرانی‌ها از طرح تشکیل حکومت موقت و به حاشیه رفتن نقش زنان افزایش یافته است، اکنون اداره ائتلاف برای ایجاد صلح در امریکا از دولت بایدن خواسته تا آزادی‌هایی بدست آمده زنان افغانستان را قربانی مصلحت‌‌های سیاسی نکند.

جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده امریکا

این اداره می‌گوید "به شدت نگران است که تلاش‌های ایالات متحده برای تسریع در روند صلح بین‌الافغانی منجر به عدم اولویت‌دهی به حقوق زنان و مشارکت معنادار آنها در روند صلح شود."

اداره ائتلاف برای ایجاد صلح همچنان از کانگرس امریکا می‌خواهد تا از نزدیک بر تعاملات ایالات متحده امریکا بر روند صلح افغانستان نظارت کند.

ائتلاف برای ایجاد صلح یک شبکه جهانی پیشرو با عضویت بیش از ۱۳۰ سازمان است که برای پایان دادن به درگیری‌های خشونت‌آمیز و ایجاد صلح پایدار در سراسر جهان کار می‌کنند.

این در حالی است که روز گذشته نهاد برابری برای صلح و دموکراسی، صدهزار امضا را از زنان ۱۵ ولایت افغانستان گردآوری کرده و این زنان نگرانی‌های‌شان از روند صلح و از دست دادن دستاوردهای‌شان را بیان کردند.

الهه ساحل، فعال عرصه حقوق زنان با انتقاد از نقش حکومت در کم‌رنگ نشان دادن نقش و حضور زنان در گفتگوهای صلح می‌گوید، حکومت می‌خواهد تحت هر شرایطی با طالبان صلح کند حتا اگر با این صلح حقوق زنان پایمال شود.

او افزود: "ما در هشت مارچ امسال هم به خیابان آمدیم و فریاد زدیم که باید حق برابر داشته باشیم، سهم سیاسی خود را باید داشته باشیم، ما باید حضور داشته باشیم، این‌گونه نیست که اگر به مکاتب و دانشگاه‌ها می‌رویم باید سهم سیاسی خود را قربانی کنیم. ما در همه ابعاد زنان قوی داریم در هژده سال سر خود کار کردند، داکتر زن داریم، ماستر زن دایم، زنان اکنون متفاوت از زنان هژده سال پیش استند."

حکومت افغانستان همواره گفته است که اجازه نمی‌دهد دست آوردهای زنان و حقوق بشر قربانی روند صلح شود.

تهدیدها علیه زنان فعال در جامعه نگرانی دیگر زنان و نهادهای حامی آنان در سطح بین‌المللی است.

بر بنیاد آمار کمیسیون حقوق بشر افغانستان از آغاز سال ۲۰۲۱ تا کنون، هشت زن که در عرصه‌های مختلف جامعه فعالیت داشته اند، به گونه هدفمند کشته شده اند و ۹ زن دیگر زخم برداشته اند.

ذبیح الله فرهنگ سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی می‌گوید، افزایش تهدیدها نگرانی‌ها را از کمرنگ شدن حضور زنان در جامعه افزایش داده است.

ذبیح‌الله فرهنگ

آقای فرهنگ می‌افزاید: "از جانب دیگر مسأله مشارکت زنان و برابری جنسیتی در جامعه، از مواردی است که مشکلات زیادی وجود دارد. ما امیدوار استیم که تا سال دیگر بتوانیم بر شمار زیادی از این مشکلات غالب شویم."

مسأله حقوق زنان یکی از مهمترین موضوعات در گفتگوهای صلح و حل و فصل سیاسی در افغانستان بوده است.

ناجیه انوری سخنگوی وزارت دولت در امور صلح می‌گوید حفظ دستارودهای بیست سال اخیر از الویت‌های حکومت برای تامین تامین صلح پایدار است.

او می‌گوید: "برعلاوه تمام خواسته‌های مردم افغانستان، حفظ ارزش‌های ملی ما و دستاوردهای که در بیست سال گذشته، بدست آمده و فعلاً در کشور نهادینه شده برای جانب جمهوری اسلامی افغانستان از اهمیت خاصی برخوردار بوده و برای حفظ آن از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد."

ناجیه انوری

ائتلاف ایجاد صلح مستقر در ایالات متحده، گفتگوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان را از زمان توافق‌نامه صلح طالبان و دولت ترامپ در سال گذشته، "بی‌ثمر" می‌داند.

این اداره همچنان دولت انتقالی، آتش‌بس دایمی و قانون اساسی و ساختار دولت را سه چارچوب پیشنهادی برای صلح افغانستان عنوان می‌کند.

در این نوشته آمده است که زنان و دختران افغانستان دستاوردهای فوق‌العاده‌ ای در دو دهه اخیر داشته‌اند، با این وجود به باور این ائتلاف اولویت ندادن حقوق زنان در روند صلح و مشارکت کمرنگ‌شان در این روند، جایگاه زنان را در آینده متزلزل می‌کند.

در این نوشته تاکید شده که ایالات متحده باید از تمام اهرم‌های نفوذ موجود برای حفظ دستاوردهای زنان افغانستان استفاده کند.