به دنبال واکنشهای گسترده در برابر تصمیم اخیر وزارت معارف مبنی بر منع کردن ترانهخوانی دختران بالای ۱۲ سال در مکاتب این کشور، دولت بریتانیا گفته که کمکهایش را در بخش معارف افغانستان مورد بازبینی قرار میدهد.
در روزنامه تلگراف بریتانیا به نقل از سخنگوی دفتر توسعه روابط خارجی این کشور آمده: "ما فوراً به دنبال توضیحات از وزارت معارف افغانستان در مورد این گزارشها و هرگونه پیامد بالقوه در کار آموزشی با بودجه انگلستان هستیم."
در این روزنامه همچنان آمده که بریتانیا در دو دهه گذشته دهها میلیون دالر در بخش آموزش و پرورش کمک کرده و با این کمکها، برای ۳۰۰ هزار دختر در شش سال گذشته زمینه رفتن به مکاتب فراهم شده است.
این در حالی است که هنوز هم دانشآموزان زیادی در نقاط دور دست کشور، از داشتن کتاب درسی، آموزگار و مکاتب معیاری محروم اند و افغانستان نیاز جدی به کمکهای جامعه جهانی در بخش آموزش و پرورش دارد.
روز گذشته نجیبه آرین سخنگوی وزارت معارف به رادیو آزادی گفت که این تصمیم بنابر درخواست شاگردان و خانوادههایشان، که با اشتراک در محافل رسمی برای سرودخوانی، نمیتوانستند به درسهایشان رسیدگی کنند، روی دست گرفته شده است.
در همین حال احمد ناصر سرمست رئیس انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در واکنش به این تصمیم وزارت معارف میگوید که این تصمیم در مغایرت با قوانین ملی و بینالمللی قرار دارد و به آشکارترین شکل پایمال نمودن حقوق دختران به موسیقی و سرود است.
او گفت: "این تصمیم وزارت معارف در مغایرت با قوانین ملی و بینالمللی قرار دارد و با آشکارترین شکل پایمال نمودن حقوق دختران به دسترسی به موسیقی است و پایه و اساس این تصمیم را تعصب و تبعیض جنسیتی تشکیل میدهد."
شکریه مشعل بانویی که تا صنف دوازدهم مکتب، عضو گروه سرود و شعرخوانی در مکتب لیسه تجربوی، یکی از مکاتب ولایت هرات بود و در مسابقات سرودخوانی میان مکاتب نیز اشتراک میکرد، این تصمیم را یک نوع عقبگرد و تبعیض در برابر دختران میداند.
او میگوید: "تا صنف دوزاده که فارغ شدم، عضو گروه سرود بودم، هنوز هم یادم است که با چه شوق و علاقهیی شعر حفظ میکردم و تمرین میکردم. من کاملاً مخالف این تصمیم هستم چرا که سالها سرودهای ما دختران ثبت شده و نشر شده."
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز این تصمیم را نقض حقوق کودکان میداند.
ذبیحالله فرهنگ سخنگوی این کمیسیون میگوید: "آموزش، آزادی بیان و دسترس به آزادیهای هنری از اساسیترین حقوق کودکان بدون در نظر داشت سن و جنس است. هرنوع محدودیت میتوانید نقض حقوق کودکان، اصول عمومی حقوق بشر، قانون اساسی افغانستان و کنوانسیون حمایت از حقوق طفل محاسبه شود."
پاترشیا گاسمن مدیر بخش آسیایی دیدبان حقوق بشر نیز در واکنش به تصمیم وزارت معارف گفته که چنین اقداماتی زمینه را برای محدودیتهای بیشتر در آینده فراهم میسازد.
واکنشها در برابر این تصمیم وزارت معارف در شبکههای اجتماعی نیز گسترده بوده.
فرهاد دریا از آوازخوانان مطرح کشور در صفحه فیسبوک خود نوشته: "این نهاد وظیفه دارد به نوجوانان و نسلهای نو یاد بدهد چگونه دید باز و نظر فراخ در مورد زندگی داشته باشند؛ نه اینکه برای خشنودی دل چند بنیادگرا و افراطگرا، این کودکان و نونهالان را به عصر حجر برگرداند."
نوید احمد وفا کاربر دیگری در فیسبوک اما با موافقت به این تصیمیم وزارت معارف نوشته: "از اطفال و نوجوانان، مردم برای آذین کردن محافل و چرخهگیریهای بیمورد خود در قالب سرودخوانی استفاده نکنند، خوب است و عالی."
با تلاش زیاد رادیو آزادی نتوانست دیدگاه وزارت معارف افغانستان را درباره این واکنشها داشته باشد.
در این واخر برخی تصمیمهای وزارت معارف افغانستان واکنش برانگیز بوده، چندی پیش نیز این وزارت در اعلامیه گفت در مناطقی که شاگردان صنوف اول تا سوم به مکتب دسترسی ندارد، از مساجد محل برای فراگیری درسهای مکتب استفاده کنند.