برگزاری نشست مسکو و تلاشهای صلح حکومت افغانستان و برخی مسایل دیگر از موضوعهای اصلی مورد بحث در سرمقالههای روزنامههای چاپ امروز شنبه (۲۳ حوت) کابل است.
هشت صبح
روزنامه هشت صبح در مورد نشست گروه ۱+۳ در مسکو و ارزیابی طرح دولت انتقالی در افغانستان با مهمانان افتخاری نوشته است. به نوشته روزنامه، در این نشست محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان و برخی سیاسیون از مقامات طالبان هم دعوت شدهاند.
روزنامه افزوده است که در این نشست که قرار است در ۲۸ ماه حوت سال جاری برگزار شود، امیدواریها بر این است که نمایندههای طالبان هم اشتراک کنند. به نوشته نویسنده، طرح دولت انتقالی تنها از سوی امریکا مطرح نشده، بلکه پاکستان هم از آن حمایت کرده و عمران خان صدراعظم پاکستان گفته یک راه حل قضیه افغانستان ایجاد دولت انتقالی است.
هشت صبح همچنین افزوده که اعضای گروه ۱+۳ در نشست مسکو تلاش خواهند کرد تا دیدگاههای مهمانان افتخاری خود را پیش از برگزاری نشست استانبول ارزیابی کنند و همچنین تلاش آنها این خواهد بود که راه خروج مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان را به مهمانان توضیح بدهند و از آنها بخواهند که فوریت این مسئله را درک کنند.
هیواد
روزنامه دولتی هیواد بر تلاشهای صلح تاکید کرده و نوشته است که حکومت افغانستان باید تلاشهای سیاسی و دیپلوماتیک خود را گسترش دهد. به نوشته روزنامه، وضعیت جاری در داخل و خارج کشور نگرانکننده است و امریکا میخواهد که صلح در افغانستان به سرعت برقرار و زمینه خروج نیروهایش از این کشور هموار شود.
اما به باور نویسنده هیواد، این مسئله فرصت را برای گروههای مخالف دولت افغانستان فراهم میکند و خروج عجولانه امریکا از افغانستان برای منطقه نیز خطرناک است. به نوشته روزنامه، امریکا خواهان ایجاد حکومت انتقالی در افغانستان است و به باور آنان تمام طرفها در آن دخیل باشند که این مسئله با واکنشهای مختلفی روبهرو شده است.
نویسنده هیواد تاکید کرده که لازم است تا حکومت افغانستان برای بقای نظام، مردم و منافع ملی تلاشهای سیاسی و دیپلوماتیک خود را افزایش دهد. نویسنده معتقد است که حکومت در بخشهای مختلف دستاوردهای خوبی دارد که ضمانت صلح را به میان میآورد و امریکا باید قناعت کند تا به حمایت حکومت افغانستان ادامه دهد.
سرخط
روزنامه سرخط با اشاره به اقدام اخیر وزارت معارف در مورد منع دانشآموزان دختر از سرودخوانی در مکاتب نوشته که ممکن است وزارت معارف از این اقدام خود عقبنشینی کند.
سرمقاله افزوده است پس از آن که وزارت معارف در مورد ممنوعیت ترانهخوانی دختران بالای ۱۲ سال محدودیت وضع کرد، در صفحات اجتماعی با واکنش تند مردم مواجه شده، چرا که این تصمیم وزارت معارف مطابق طرز تفکر طالبانی خوانده شد.
به نوشته روزنامه، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز این تصمیم وزارت معارف را محکوم کرده و نوشته که این کار تبعیض جنسیتی و سنی در مورد آزادی و مهارتهای هنری کودکان است. سرمقاله افزوده که ایجاد هر نوع محدودیت بر حقوق کودکان خلاف قوانین ملی افغانستان است و باید از آن جلوگیری شود .
سرمقاله نویس سرخط همچنین نوشته که وزارت معارف پیش از این در مورد یونیفورم دانشآموزان دختر هم مداخله کرده بود و پس از آن بر رفتن دختران صنوف اول به مساجد هم محدودیت وضع کرد که تمام این اقدامات حکومت با واکنشهای مختلف روبهرو شده بود.