دیلی تلگراف: صلح برای زنان افغانستان باید پیروزی فراهم کند

روزنامه‌های جهان

  • دیلی تلگراف

روزنامۀ دیلی تلگراف چاپ بریتانیا در شماره اخیر خود در مورد زنان افغان مطلبی را به نشر رسانده تحت عنوان صلح در افغانستان باید برای زنان افغان پیروزی را فراهم کند.

این مقاله توسط ناهید فرید، نیلوفر جلالی و ملالی اسحق‌زی نوشته شده است.

در این مقاله آمده که در هفته قبل از روز بین‌المللی زن بزرگداشت شد، اما از دستاوردهای بزرگ زنان افغانستان گرامی‌داشت نشد، بلکه به مشکلاتی اشاره شد که امروز هم در برابر زنان جود دارد.

نویسندگان مطلب در دیلی تلگراف می‌نویسند، از سقوط نظام طالبان ۲۰ سال گذشت و زمانی که به این دو دهه به عقب دیده شود، دستاوردهای زنان قابل توجه است.

در بخشی از این مطلب می‌خوانیم آن عده دخترانی که بعد از سال ۲۰۰۱ به دنیا آمده اند با زنانی که در دوره طالبان زندگی می‌کردند، ذهنیت متفاوت دارند.

در آن وقت دختران اجازه رفتن به مکتب نداشتند و در سرتاسر افغانستان شاید در حدود ۵۰ هزار دختر به مکتب می‌رفتند.

اما به نوشته مقاله، امروز زنان افغانستان پیلوت، ساینس‌دان، جنرال، خبرنگار، تاجر و رهبران سیاسی اند.

نویسندگان مطلب نام دو قاضی زن قدریه یاسینی و ذکیه هروی را در افغانستان ذکر کرده‌اند. این دو قاضی در سال جاری در وقت رفتن به کار کشته شدند. به نوشته روزنامه این‌ها نه اولین قربانی هستند و نه آخرین.

دیلی تلگراف استدلال می‌کند که با امضای پیمان صلح یک تعداد از وزارتخانه‌ها، چوکی‌های ولایتی و اداره‌های دیگر به طالبان داده خواهد شد، اما معامله در مورد حقوق زنان و نقش آن‌ها در جامعه قابل قبول نیست.

در پایان این مطلب آمده است که برای دختران افغان در پهلوی درس باید امیدی هم داده شود که آن‌ها می‌توانند در آینده کشور نقش داشته باشند، می‌توانند کار کنند، می‌توانند تجارت کنند و بنیه مالی خانه خود را تقویه کنند.

  • عفو بین‌الملل

سازمان عفو بین‌الملل مطلبی را در مورد افغانستان در صفحه انترنتی خود نشر کرده است.

در این مقاله آمده است که سه ماه می‌شود به فرمان رئیس جمهور به هدف محافظت از مدافعان حقوق بشر یک کمیسیون مشترک تشکیل شده.

اما در رابطه به ایجاد یک میکانیزم برای محافطت از فعالان حقوق بشر اقدام عملی ای صورت نگرفته.

سازمان عفو بین‌الملل از کمیسیون مشترک خواسته که برای تضمین محافظت از مدافعان حقوق بشر اقدام‌های لازم اتخاذ کند.

قابل یاد آوری است که یوناما دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان در گزارشی نوشته است که از ماه جنوری سال ۲۰۱۸ تا ۳۱ جنوری سال ۲۰۲۱ میلادی، ۳۲ فعال حقوق بشر در افغانستان کشته شده‌اند.

نظر به گزارش این اداره از ماه سپتمبر سال ۲۰۲۰ تا جنوری سال ۲۰۲۱ یازده مدافع حقوق بشر و ژورنالیست در افغانستان به قتل رسیده‌اند.

در بین این قربانیان الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی در ولایت هلمند هم است که در ۱۲ ماه نومبر در انفجار ماین مقناطیسی کشته شد.